Αποχαρακτηρισμό από διατηρητέο του κατεδαφισθέντος σπιτιού του Μενέλαου Λουντέμη στον Εξαπλάτανο Αλμωπίας, προτίθενται να ζητήσουν οι ιδιοκτήτες του (κληρονόμοι της αδελφής του Λουντέμη), οι οποίοι το κατεδάφισαν στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, αφού προηγουμένως τούς είχε κοινοποιηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου πρωτόκολλο επικίνδυνης οικοδομής.
Μετά την κατεδάφιση, ο Γρηγόρης Τσίτσος, ένας από τους ιδιοκτήτες, ζήτησε από τον Δήμο τα σχετικά στοιχεία με την πρόθεση να εξετάσει τη δυνατότητα να ανακατασκευάσει το σπίτι, μόνος του ή με την συνδρομή άλλων, και, όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, επειδή δεν έλαβε καμία απάντηση, παρά την παρέλευση διμήνου, εξέφρασε την πρόθεσή του να ζητήσει αποχαρακτηρισμό του κατεδαφισθέντος κτιρίου από διατηρητέο.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλμωπίας, Δημήτρης Μπίνος, διευκρινίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι μετά από παρέμβαση του ιδίου, επισπεύδονται οι διαδικασίες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου προκειμένου να χορηγηθούν στον κ. Τσίτσο τα δικαιολογητικά και τα έγγραφα που έχει ζητήσει. "Εφόσον τα δικαιούται θα εξυπηρετηθεί" τονίζει χαρακτηριστικά.
Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίτσος, αιτιολογώντας την απόφασή του να ζητήσει αποχαρακτηρισμό του κτιρίου αναφέρει -μεταξύ άλλων- τα εξής: "Μετά την κατεδάφιση μπήκαμε πλέον σε μια νέα φάση, που ίσως να εξελιχθεί πολύ χειρότερα για εμάς. Στις ανακοινώσεις και στις συνεντεύξεις τους, ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου επιμένουν ότι, σύμφωνα με τον νόμο, έχουμε υποχρέωση να ανακατασκευάσουμε το ακίνητο στην αρχική του μορφή και ότι σε περίπτωση άρνησης, αμέλειας ή αδυναμίας θα το ανακατασκευάσει ο Δήμος και θα μας χρεώσει την τεράστια δαπάνη που αυτή τη στιγμή ίσως και να ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ. Κάτω από αυτή τη δυσμενή εξέλιξη και την επαπειλούμενη οικονομική μου εξόντωση, έχοντας και την εμπειρία της κατεδάφισης, όπου κινδύνευσα να μού χρεώσουν δαπάνη πολλαπλάσια της πραγματικής, αποφάσισα να κάνω το αυτονόητο, να εξετάσω δηλαδή τις δυνατότητες, σε εφαρμογή του νόμου, να ανακατασκευάσω ο ίδιος ή με την συνδρομή άλλων το ακίνητο. Για τον σκοπό αυτό, ζήτησα εγγράφως, την 18/6/2015, από τον Δήμο να μού χορηγήσει αντίγραφο της μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2009, τοπογραφικό σχέδιο του οικοπέδου και κάθε άλλο στοιχείο χρήσιμο στην προσπάθειά μου. Μέχρι σήμερα και μετά την παρέλευση της δίμηνης προθεσμίας, που τίθεται από τον Ν.2690/99, δεν έλαβα καμία απάντηση, γεγονός που νομικά συνεπάγεται με άρνηση να μού χορηγήσουν τα στοιχεία. Μετά από όλα αυτά, η μόνη προοπτική που μπορεί να υπάρξει για το οικόπεδο είναι ο αποχαρακτηρισμός του από διατηρητέο ώστε να καταστεί ισάξιο και ισότιμο με τα υπόλοιπα οικόπεδα του χωριού. Τα στοιχεία και τα επιχειρήματα που μπορούν να στηρίξουν το αίτημα του αποχαρακτηρισμού είναι πολλά και ισχυρά και πιστεύω ότι το αίτημα μας θα ικανοποιηθεί. Ελεύθερο, λοιπόν, από το βάρος του διατηρητέου θα έχει την αξιοποίηση, όπως και κάθε άλλο οικόπεδο στο χωριό".
Να σημειωθεί ότι με το πρωτόκολλο επικίνδυνης οικοδομής που είχε κοινοποιηθεί στους ιδιοκτήτες του σπιτιού του Λουντέμη, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Αλμωπίας ζητούσε από αυτούς να κατεδαφίσουν το κτίσμα με δική τους δαπάνη. Μάλιστα, το πρωτόκολλο είχε την επισήμανση, ότι σε περίπτωση αμέλειας, θα πρέπει να το κατεδαφίσει ο Δήμος, επιβάλλοντας στους ιδιοκτήτες το κόστος της δαπάνης.
"Εγώ και ο αδελφός μου αισθανόμαστε ηθικά θιγμένοι, που μας αποδόθηκε η ευθύνη της κατεδάφισης" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσίτσος, εξηγώντας ότι "μετά την κατεδάφιση, τον περασμένο Ιούνιο, ο Δήμος εξέδωσε ένα ανακριβές δελτίο τύπου με το οποίο έριχνε την ευθύνη της κατεδάφισης στους ιδιοκτήτες".
Ύστερα από διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών, ο Δήμος εξέδωσε άλλο δελτίο τύπου, στο οποίο ανέφερε ότι δεν αμφισβητείται η νομιμότητα της κατεδάφισης. Ωστόσο, ούτε αυτό ικανοποίησε τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι αναφέρουν ότι κατά το παρελθόν (1988), όταν προσπάθησαν να επισκευάσουν την οροφή του σπιτιού (το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως διατηρητέο με το ΠΔ 24/4/1985), ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση, βρέθηκαν αντιμέτωποι με γραφειοκρατικά εμπόδια.
Να σημειωθεί, ότι οι ιδιοκτήτες δηλώνουν πως είχαν καταθέσει στον τότε Δήμο Εξαπλατάνου πρόταση δωρεάς του κτιρίου, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως εκθεσιακός - μουσειακός χώρος με το όνομα "Μενέλαος Λουντέμης", αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση.
Επί των παραπάνω ο δήμαρχος Αλμωπίας εξηγεί ότι "ο Δήμος δεν είχε ποτέ την ιδιοκτησία του ακινήτου καθώς οι ιδιοκτήτες ήταν πολλοί, δεν υπήρξε ενιαία στάση μεταξύ τους και δεν έγινε ποτέ αποδοχή κληρονομιάς από αυτούς ώστε στη συνέχεια να δοθεί στο Δήμο προς αξιοποίηση".
"Εφόσον ο Δήμος δεν έχει την κυριότητα του συγκεκριμένου ακινήτου, οποιαδήποτε παρέμβαση για ένταξή του σε προγράμματα αξιοποίησης είναι αδύνατη" σχολιάζει.