Από 35 έως 50% το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους - iefimerida.gr

Από 35 έως 50% το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

κούρεμα ελληνικού χρέους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όπως όλα δείχνουν Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται ένα βήμα πριν από την οριστική συμφωνία για το τελικό σχέδιο «διάσωσης» της Ελλάδας και στη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Eυρωζώνης.

Σε μια προσπάθεια να δοθούν ισχυρές και πειστικές απαντήσεις στις παγκόσμιες αγορές, το σχέδιο που διαμορφώθηκε προβλέπει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από 35 έως 50% με παράλληλη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και τη θωράκιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 2,5 τρισ. ευρώ.

Η συμφωνία βέβαια τυπικά θα εγκριθεί από τη σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου- μετά από διάφορα σενάρια που ήθελαν το «κούρέμα» του ελληνικού χρέους να ανεβοκατεβαίνει από το 35% έως το 80%.

Τελικά, και αφού κάμφθηκαν οι αντιστάσεις της Γερμανίας, τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαμορφώθηκε το τελικό σχέδιο με άκρα μυστικότητα και μεθοδικότητα, το οποίο αναμένεται να πάρει και θεσμική οντότητα στην πλέον καθοριστική -για την τύχη της Ευρωζώνης- σύνοδο της ερχόμενης Κυριακής.

Τι προβλέπει το σχέδιο για το χρέος

Σύμφωνα με το Έθνος έντονες διαβουλεύσεις διεξάγονται και για το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους, το οποίο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Κομισιόν, αναμένεται να είναι της τάξης του 35% έως 50%.

Σημαντικές πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του εγχειρήματος έχει αναλάβει η Γαλλία, η οποία προωθεί τη λύση της «διαχειρίσιμης επιλεκτικής χρεοκοπίας που δεν θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός και σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσει σε ενεργοποίηση των ασφάλιστρων κινδύνου".
Η προχωρημένη συζήτηση περί κουρέματος του ελληνικού χρέους πάντως συνδέεται άμεσα με την επιχείρηση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία θα προωθηθεί με συνολικό και συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο και όχι με μεμονωμένες εθνικές πρωτοβουλίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ