Το πρόβλημα των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου κάνει τον γύρο του κόσμου, με πολλά διεθνή Μέσα να καταφτάνουν σε αυτά και να μεταφέρουν την δραματική κατάσταση, που εκτυλίσσεται εκεί.
Η «The Wall Street Journal» βρέθηκε στη Λέσβο και κατέγραψε όχι απλά τη ζωή των προσφύγων στο νησί αλλά τη βοήθεια που αυτοί λαμβάνουν από ιδιωτικές πρωτοβουλίες και ΜΚΟ.
Οπως αναφέρει ο ιστότοπος, η πορεία προς τις εκλογές του επόμενου μήνα έχει παραλύσει την ανταπόκριση της Ελλάδας στο μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, καθώς η χώρα προσπαθεί παράλληλα να αντιμετωπίσει το χρέος και τα εξαντλημένα δημόσια ταμεία.
Συνάμα με την όποια προσπάθεια από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, υπάρχει το παράδειγμα, του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού, «Αγκαλιά», και του Γιώργου Τυρίκου- Εργα, ο οποίος ανοίγει τα χέρια του στους χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί.
PHOTO: STELIOS BOURAS/WALL STREET JOURNAL
Εθελοντές, όπως ο κ. Τυρίκος-Εργας, προσπαθούν να αποτρέψουν την επικράτηση του απόλυτου χάους στα νησιά, εξαιτίας της μαζικής έλευσης ανθρώπων, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.
«Δεν είμαστε κατασκευασμένοι από σκυρόδεμα. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλή πίεση, κυρίως από τους ανθρώπους που δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Την ίδια ώρα, πρέπει να σκεφτούμε και τις άλλες μας ευθύνες», λέει ο 33χρονος εθελοντής.
Σχεδόν, 142.000 άνθρωποι έφτασαν δια θαλάσσης στην Ελλάδα από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Αν και η Κως και τα άλλα νησιά του Αιγαίου έχουν δεχθεί μετανάστες, η Λέσβος έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος. Περισσότεροι από 93.000 έχουν φτάσει στο νησί μέχρι στιγμής, επτά φορές πάνω από τον αριθμό του 2014.
«Πλήρωσα 2.000 δολάρια για να έρθω στην Ελλάδα», αναφέρει ο 20χρονος Jared.
«Είμαι μόνος μου εδώ. Ολη η οικογένεια μου είναι πίσω στο σπίτι. Θέλω να πάω στη Γερμανία να ξεκινήσω μια νέα ζωή», προσθέτει.
Στην πόλη του Μολύβου, από την άλλη πλευρά, η Αυστραλέζα Melinda McRostie, συνοδεύει μια ομάδα 45 ατόμων σε ένα λόφο σε ένα στρατόπεδο πίσω από το εστιατόριο της για ξεκούραση και φαγητό.
«Είναι η τρίτη ομάδα», λέει.
PHOTO: STELIOS BOURAS/WALL STREET JOURNAL
Η ακτοφυλακή τους είχε παραδώσει σε εκείνη για να τους τακτοποιήσει. Εκεί, αναμένεται να κάτσουν μία εβδομάδα, ώστε να γίνει λήψη αποτυπωμάτων και η επεξεργασία εγγράφων. Η παραμονή τους στην Ελλάδα επιτρέπεται έως και έξι μήνες, ωστόσο, οι περισσότεροι επιθυμούν να συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να ζητήσουν εκεί άσυλο.
Η κ. Mc Rostie και ο Ελληνας σύζυγός της νοικιάζουν δωμάτια για διακοπές στους τουρίστες. Οπως τονίζει, το να «τρέχει» παράλληλα την επιχείρησή της και να είναι και εθελοντής είναι πολύ δύσκολο. «Εχω καλή ομάδα», επισημαίνει.
Ενας άλλος ΜΚΟ, η «Ηλιαχτίδα» χαιρετίζει τις εκλογές στην Ελλάδα, γιατί μετά το πέρας αυτών χρησιμοποιεί τα ψηφοδέλτια, κάνοντας αυτά πολτό, ο οποίος θα μετατραπεί σε προσκλητήρια γάμου και βάφτισης. Με αυτό τον τρόπο και σε συνδυασμό με χρηματοδότηση από την ΕΕ, ο Οργανισμός βοηθά να πληρώσει λογαριασμούς και να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα βοήθειας μεταναστών.
Με τους κρατικούς πόρους να βρίσκονται κάτω από τεράστια πίεση, το προσφυγικό και μεταναστευτικό παρουσιάζονται ως δύο πολύπλοκα και μεταβαλλόμενα προβλήματα.
Καθώς η καλοκαιρινή περίοδος φτάνει στο τέλος της και οι τουρίστες φεύγουν με αεροπλάνα και πλοία, η κατάσταση καθίσταται πιο δύσκολη. Σύμφωνα με τις αρχές περίπου 10.000 μετανάστες έχουν κολλήσει στο νησί της Λέσβου.
Οι εθελοντές, από την πλευρά τους, εξηγούν πως το πρόβλημα επιδεινώνεται εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού.
Για την αντιμετώπιση της κρίσης, η τοπική αυτοδιοίκηση ζήτησε επιχορήγηση 150.000 με 200.000 τον Ιούλιο, χωρίς ακόμα να έχει λάβει καμία απάντηση.
«Οταν η κυβέρνηση βρίσκεται σε περίοδο εκλογών ''παγώνει'' τα πάντα», δηλώνει υπάλληλος του νησιού.
«Αναμένουμε πως θα συνεχίσουμε χωρίς χρηματοδότηση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου», συμπληρώνει.
Εν τω μεταξύ, εθελοντές διαμαρτύρονται για την αδιαφορία που επικρατεί.
«Η αστυνομία απλά κάθεται στο κλιματιζόμενο γραφείο της», καταγγέλλει ο κ. Τυρίκος-Εργας.
«Υπάρχουν μόνο δυο-τρεις με ευαισθησία σε ό,τι συμβαίνει», υπογραμμίζει.
Η αστυνομία από την πλευρά της αναφέρει πως είναι πολύ πιεσμένη.
«Εργαζόμαστε στο 500% των δυνατοτήτων μας», δηλώνει αξιωματούχος της αστυνομίας. «Εκτός από αστυνομία, έχουμε γίνει ιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι».
Πηγή: The Wall Street Journal