Ενημέρωση για τις απαραίτητες ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει σχετικά με την άρση της επιβολής ΦΠΑ στα δίδακτρα των φορέων ιδιωτικής εκπαίδευσης ζήτησε χθες από την ελληνική κυβέρνηση η Κομισιόν. Και αυτό διότι η επιβολή έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, στην εκπαίδευση αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η επιστολή της Κομισιόν έφθασε στο πρωθυπουργικό γραφείο -με email- περί τις 10 χθες το πρωί. Ετσι το θέμα θα είναι η πρώτη εκκρεμότητα στον χώρο της παιδείας που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Η επιβολή ΦΠΑ 23% επιβλήθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, κολεγίων, ΚΕΚ, ΙΕΚ, ωδείων και κέντρων διά βίου μάθησης, επιφέροντας αύξησή τους έως και 2.000 ευρώ ετησίως.
Το «πάγωμα» του μέτρου, όπως ζητεί η Κομισιόν, αναμένεται να γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την οποία οι ιδιοκτήτες των εκπαιδευτικών φορέων ζητούν να εκδοθεί άμεσα, καθώς έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου τα εκπαιδευτήρια οφείλουν να υποβάλουν δήλωση για την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Αλλιώς θα επιβληθούν πρόστιμα για τις αποδείξεις που εκδόθηκαν χωρίς ΦΠΑ μετά τις 20 Ιουλίου.
Ηδη οι υπογραφές που συγκεντρώνουν τα ιδιωτικά σχολεία για την απόσυρση του μέτρου ξεπέρασαν χθες τις 100.000, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων, ενώ η Ομοσπονδία Φροντιστών ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει 27.000 υπογραφές.