Προς την πλευρά της Ουάσιγκτον έστρεψε το βλέμμα του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη Γερμανία και κύριο αντικείμενο είχε τη νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.
Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως ο ESM δεν θα είναι ο μοναδικός χρηματοδότης του προγράμματος των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς ρίχνει το μπαλάκι στην πλευρά του ΔΝΤ που μέχρι τώρα έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί να λάβει μέρος στο τρίτο Μνημόνιο. Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως το Ταμείο θα μπορούσε να εισφέρει 16 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλινγκ απέρριψε κάθε πιθανότητα ονομαστικής διαγραφής του χρέους, αλλά έδωσε μια άλλη διάσταση λέγοντας πως μπορεί να γίνει ελάφρυνσή του μέσω της αναβολής τόκων και της αύξησης της περιόδου λήξης.
Σημείωσε, δε, πως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος και ότι τα χρήματα θα δίδονται στην Ελλάδα μόνο εάν ολοκληρώνει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει δεσμευτεί να κάνει. Για το review του Οκτωβρίου είπε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει ήδη σε αρκετές από τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. Ωστόσο, δεν δίστασε να παραδεχθεί πως ο κίνδυνος ενός Grexit δεν έχω αποφευχθεί εντελώς και μπορεί να επιστρέψει αν δεν εκπληρωθούν οι συνθήκες που επιβάλλει το πρόγραμμα.
Για τις επικείμενες εκλογές, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι θα προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα και ότι στη νέα Βουλή θα υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη προς το δανειακό πρόγραμμα. Τέλος, σημείωσε πως διαβλέπει πως οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα είναι κάτω του 15% του ΑΕΠ για τα επόμενα 10 χρόνια. Για τα επιτόκια δανεισμού του ESM ανέφερε ότι δεν θα υποχωρήσουν κάτω από τα κόστη αναχρηματοδότησης.