«Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει την αυξανόμενη πρόκληση να αποκρούσει την αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ήδη, πολλοί βουλευτές και μέλη του κόμματος δεν έχουν αποφασίσει αν θα παραμείνουν».
Ο πρόλογος του άρθρου της Wall Street Journal για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρως δηλωτικός και δείχνει την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να συγκρατήσει τις δυνάμεις του που βλέπει να φυλλορροούν και να εντάσσονται στη Λαϊκή Ενότητα.
Το άρθρο χρησιμοποιεί κάποιες από τις ατάκες του Έλληνα πρωθυπουργού από τη συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στον Alpha και στην οποία έκανε λόγο για «εσωτερικό εχθρό που προσπαθεί να γίνει ο κύριος εχθρός». Επιπλέον, η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως δεν είναι μόνο τα σκληροπυρηνικά πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θέτουν τις βάσεις μιας σκληρής αντιπολίτευσης, αλλά και η Ομάδα των 53 βάζει ακόμη περισσότερους πονοκεφάλους στον Έλληνα πρωθυπουργό. Η, δε, περιπτώσεις των Τσακαλώτου-Σακελλαρίδη είναι άκρως σημαντικές για το κόμμα.
Το άρθρο αναφέρει πως η Ομάδα των 53 σχηματίστηκε στα μέσα του 2014 και αποτέλεσε τον ενδιάμεσο πόλο ανάμεσα στην Αριστερή Πλατφόρμα και τη σχετικά ρεαλιστική ομάδα του Τσίπρα. Πολλά από τα μέλη της είναι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ άλλοι δεν δίστασαν να απέχουν από τη ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο. Πάντως, ακόμη και αν αποφασίσει η Ομάδα των 53 να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα λειτουργήσει ως οιονεί αντιπολίτευση στο εσωτερικό του κόμματος, αναφέρει το άρθρο.
Για τους αναλυτές, οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν την αριστερά και το ποια κόμματα την εκφράζουν. Ο Γιάννης Δημάκης, αναλυτής στο STR, σημειώνει πως: «Το ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που λέμε ρεαλιστική αριστερά, το οποίο διατηρεί στοιχεία της ρητορικής του και τα προσαρμόζει στη σκληρή πραγματικότητα. Υπάρχει μια άλλη ομάδα που μοιάζει να έχει συνειδητοποιήσει τη νέα πραγματικότητα, αλλά θέλει να διατηρήσει την ιδεολογία του κόμματος».
Το άρθρο σημειώνει με έμφαση την παραίτηση του Τάσου Κορωνάκη και το ύφος με το οποίο διάνθισε την αποχώρησή του, ενώ προσθέτει και την έντονη φημολογία ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ετοιμάζεται να ιδρύσει δικό της κόμμα, εκτός και αν ενταχθεί στις τάξεις της Λαϊκής Ενότητας.