Αυξήθηκαν κατά 6,9% οι αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια της Ελλάδας από τις αρχές του 2015 έως τις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία του Σύνδεσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Σημαντικό ρόλο στην αύξηση διαδραματίζει η Αθήνα που συνεχίζει την εξαιρετική της πορεία με εντυπωσιακή αύξηση 28% το μήνα Ιούλιο (+26,5% επτάμηνο). Ταυτόχρονα, διψήφιο ποσοστό αύξησης συνεχίζουν να καταγράφουν τον Ιούλιο του 2015 οι προορισμοί της Μυκόνου με 11% (10,5% επτάμηνο), της Σαντορίνης με 10,2% (17,1% επτάμηνο) και της Σκιάθου με 19,6% (14,3% επτάμηνο).
Θετική επίσης είναι η εικόνα για το Ιόνιο με 3,7% τον Ιούλιο (3,8% το επτάμηνο) και τους λοιπούς προορισμούς με 11% (9,3%). Μικτή εικόνα παρουσιάζει η Πελοπόννησος με -17,1% τον Ιούλιο και +7% στο επτάμηνο. Αντίθετα, πτώση εμφανίζουν στο επτάμηνο τα Δωδεκάνησα με 3,2% (1,1% τον Ιούλιο) και η Κρήτη με 1,4% (+0,9%).
Σχετικά την ακτοπλοϊκή επιβατική κίνηση από την αρχή του έτους έως τις 30 Ιουνίου, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
μείωση της επιβατικής κίνησης από και προς Ιταλία την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου κατά 9%, αλλά δεν υπάρχει κατανομή του ποσοστού αυτού μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών
στην εσωτερική ακτοπλοΐα, μειωμένη είναι η κίνηση των επιβατών αν αφαιρεθεί η κίνηση που οφείλεται σε κινήσεις μεταναστών
Σχετικά με την εισερχόμενη οδική κίνηση από την αρχή του έτους έως 31/07: Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει αύξηση 22% στα 6,46 εκατ. αφίξεις. Ανω του 70% της συνολικής αύξησης σημειώθηκε στο σταθμό των Ευζώνων. Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ το πρώτο εξάμηνο παρουσιάζεται αύξηση 37%, τον Ιούλιο αντίθετα παρατηρείται μείωση 4%. Τόσο για την εικόνα του εξαμήνου, όσο και του Ιουλίου, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι διελεύσεις από το σταθμό των Ευζώνων.
Οσον αφορά στους δείκτες ποιότητας των ελληνικών ξενοδοχείων καθώς και ξενοδοχείων σε διεθνώς ανταγωνιστικούς προορισμούς:
Τον Ιούλιο του 2015 ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα βρίσκεται στο 85,6%. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό 89,6% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 89%.
Για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, ενώ οι επιμέρους δείκτες όπως η σχέση ποιότητας τιμής, τοποθεσία, εξυπηρέτηση και φαγητό – ποτό κινούνται στα ίδια επίπεδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ανταγωνιστές. Η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών.
Η Σαντορίνη, η Μύκονος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, η Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο υπερτερούν έναντι των ανταγωνιστικών τους προορισμών. Από την άλλη πλευρά η Αθήνα υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης και της Βαρκελώνης ενώ υπερτερεί έναντι της Ρώμης.