14.000 δολάρια για επιστολή του Αϊνστάιν που προειδοποιούσε για τους Ναζί - iefimerida.gr

14.000 δολάρια για επιστολή του Αϊνστάιν που προειδοποιούσε για τους Ναζί

Άλμπερτ Αϊνστάιν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν, με την οποία ο νομπελίστας φυσικός προειδοποιούσε για τον «τρομερό κίνδυνο» των Ναζί πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Λος Άντζελες για 14.000 δολάρια, ποσό διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η επιστολή, με ημερομηνία 10 Ιουνίου 1939 ήταν δακτυλογραφημένη και υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον Αϊνστάιν, και απευθυνόταν στον Νεοϋορκέζο επιχειρηματία Χάιμαν Ζιν, ο οποίος βοηθούσε του Εβραίους που εγκατέλειπαν τη Γερμανία για να γλυτώσουν τις ναζιστικές διώξεις.

«Αυτό θα πρέπει να είναι μια πηγή μεγάλης ικανοποίησης για σας. Να συνεισφέρετε και να προσφέρετε μια βοήθεια τόσο σημαντική στους διωκόμενους εβραίους συμπολίτες μας, να τους σώσετε από αυτόν το τρομερό κίνδυνο και να τους οδηγήσετε σε ένα καλύτερο μέλλον» γράφει μεταξύ άλλων, ο Αϊνστάιν.

Ο επιστήμονας, ο οποίος εγκατέλειψε τη Γερμανία μόλις ανήλθαν στην εξουσία οι Ναζί, το 1933, τόνιζε ότι οι εβραίοι πρέπει να βοηθούν ο ένας τον άλλον. «Η δύναμη της αντίστασης που επέτρεψε στον Εβραϊκό λαό να επιβιώσει για χιλιάδες χρόνια, βασίζεται στις παραδόσεις της αλληλοβοήθειας» προσθέτει. «Σε αυτές τις στιγμές του κινδύνου, η βούλησή μας να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο δοκιμάζεται ιδιαίτερα. Μπορούμε να περάσουμε αυτήν την δοκιμασία, όπως το έκαναν οι πατέρες μας πριν από μας» λέει ακόμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ