Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Αλέξης Τσίπρας αναδείχθηκε κυρίαρχος του παιχνιδιού διότι υποσχέθηκε πως θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, να χαλαρώσει τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες και να πετύχει αναδιάρθρωση του χρέους.
Σαφώς, αυτό το τριπλό πρόβλημα αποδείχθηκε άλυτο, σημειώνει ο αναλυτής του MarketWatch, Ντέιβιντ Μαρς. Και τα τρία αυτά θέματα δεν θα μπορούσαν να λυθούν από κοινού δίχως απώλειες. Ωστόσο, φαίνεται πως σε σχέση με την πανίσχυρη Άνγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας κατήγαγε μια μεγαλύτερη επιτυχία.
Όπως ο Τσίπρας, έτσι και η Γερμανίδα καγκελάριος, φαίνεται να υποσχέθηκε στο εκλογικό ακροατήριό της πράγματα που δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Έτσι, υπό το φόβο να γίνει δακτυλοδεικτούμενη διεθνώς, αναγκάστηκε να υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις περισσότερο από όσο χρειάστηκε να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η αναδιάρθρωση στο τραπέζι
Κατά τον Μαρς, η απάντηση για το πώς η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τις σθεναρές αντιρρήσεις της Γερμανίας, βρίσκεται στη διασφάλιση ότι θα υπάρξει μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους της. Κάτι που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και από άλλες χώρες στέλνοντας έτσι εφιαλτικά μηνύματα στο Βερολίνο.
Πλέον, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Για την εξέλιξη αυτή βοήθησαν, σε μεγάλο βαθμό, οι ασφυκτικές πιέσεις που άσκησε το ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους.
Aκόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία εξελίχθηκε σε ένα νέο κόμμα υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, με το όνομα Λαϊκή Ενότητα, ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής. Aμέσως μετά τη νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο, τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει και πάλι η Νέα Δημοκρατία. Για όλα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, το βραβείο του Αλέξη Τσίπρα ήταν πάντως ένα: Η δέσμευση των δανειστών της Ελλάδας για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καταλήγει τo άρθρο του Marketwatch.