Είναι αντιευρωπαϊστής, υπέρμαχος της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα (βλ. δραχμή) και τώρα κρατάει τα χέρια του τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο βρετανικός Guardian δεν περιμένει -όπως κανένας- ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης να καταφέρει να στρέψει το καράβι της Ελλάδας και να σχηματίσει κυβέρνηση που θα αντιταχθεί στην Ευρωζώνη και τους πιστωτές με πολεμικούς όρους. Αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν, όπως σημειώνει. Για τον ίδιο λόγο που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέστρεψε τη διευρευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τον ίδιο και ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας θα γυρίσει άπραγος στο Προεδρικό Μέγαρο.
Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι οι κινήσεις που θα κάνει τώρα ο μαρξιστής, πρώην υπουργός, Λαφαζάνης, αλλά εκείνες που προτίθεται να αναλάβει αμέσως μετά τις εκλογές – και αφού πρώτα θα έχει καταγράψει τα εκλογικά ποσοστά του.
Η δημοσιογράφος του Guardian, Έλενα Σμιθ, σημειώνει πως από την πρώτη στιγμή ο Λαφαζάνης και οι «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ που τον ακολούθησαν, δεν έχασαν την ευκαιρία να επιτεθούν στους πρώην συντρόφους τους κάνοντας λόγο ακόμη και για συνταγματικό πραξικόπημα, λόγω της απόφασης του Μαξίμου να προχωρήσει σε εκλογές-εξπρές.
Στη... γωνία οι εκπλήξεις
Πάντως, σημειώνει το άρθρο, είναι χαρακτηριστικό ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody's έκρινε ως θετική κίνηση την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα σχηματισμού μιας πιο συνεκτικής κυβέρνησης που θα καταφέρει να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που απαιτεί η συμφωνία με τους πιστωτές.
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν πως στη... γωνία κρύβονται πολλές εκπλήξεις. Και τούτο διότι το κόμμα του Λαφαζάνη προσπαθεί να στηριχθεί στο ηθικό πλεονέκτημα που φαίνεται να έχει χάσει ο Τσίπρας.
«Πολλοί Έλληνες δεν θέλουν να δουν τη χώρα τους να αποχωρεί από το ευρώ – μια θέση την οποία η Λαϊκή Ενότητα δεν αποδέχεται και θεωρείο πως είναι καλύτερο να χωρίσουν οι δρόμοι με το ευρώ, καθώς θα αυξάνονται οι απαιτήσεις-, ωστόσο έχουν σοκαριστεί από το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε πολιτικές που προηγουμένως αντιμαχόταν σθεναρά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian.
«Η επίδραση Λαφαζάνη»
Κατά τον καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο, Δημήτρη Κερίδη, «μπορεί ο Λαφαζάνης να μην είναι ένα νέο και φρέσκο πρόσωπο, αλλά μπορεί να έχει επίδραση στα παλαιότερα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είδαν τη στροφή 180 μοιρών που έκαναν το κόμμα τους. Έτσι, η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να πάει καλύτερα από ό,τι περιμένει κανείς. Το 1/3 των Ελλήνων θέλουν να επιστρέψουν στη δραχμή και είναι δεδομένο πως ο Λαφαζάνης θα απευθυνθεί σε αυτούς, όπως και στο 625 που ψήφισε «Όχι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα.
Όλες αυτές οι εξελίξεις προκαλούν προβλήματα στον Τσίπρα. Πρώτον, του αφαιρούν τις δυνατότητες για αυτοδυναμία, ενώ μειώνουν και τους πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους του. Ειδικά αν οι ΑΝΕΛ δεν καταφέρουν να πιάσουν το 3% (κάτι που έδειξε το γκάλοπ της Bild).
«Χάνεται η απόλυτη πλειοψηφία;»
Ο Κερίδης αναφέρει: «Είναι πολύ πιθανό ο Τσίπρας να αναδειχθεί πρώτος, αλλά ο Λαφαζάνης του μειώνει τη βάση των ψηφοφόρων του και του δυσκολεύει την προσπάθεια να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία. Κατά τη γνώμη μου, η πολιτική ελίτ της Αθήνας υπερκετιμάει τον Τσίπρα θεωρώντας πως είναι ο ηγεμόνας του πολιτικού σκηνικού – η νέα δύναμη που θα αναμορφώσει την Ελλάδα». Μάλιστα, η ανησυχία μεγαλώνει όσο υπάρχουν... νότες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι η χώρα μπορεί να πάει ξανά σε εκλογές, αν οι τωρινές δεν φέρουν στην επιφάνεια μια λύση.