Με εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα βγήκε από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου το Πίρι Ρέις για έρευνες. Το πλοίο χρειάζεται άμεση αντικατάσταση της μηχανής και της γεννήτριας, αλλά η τουρκική ηγεσία δεν έδωσε σημασία και έδωσε οδηγίες να ξεκινήσουν αμέσως οι έρευνες, θέτοντας στην ουσία σε άμεσο κίνδυνο το πλήρωμα.
Το ρίσκο που παίρνει η τουρκική ηγεσία είναι πολύ μεγάλο καθώς οποιαδήποτε στιγμή το πλοίο μπορεί να πάθει «μπλακ άουτ» και να μην μπορεί ούτε να ξεκινήσει τις μηχανές του, αλλά ούτε και να χρησιμοποιεί τα ραδιοβοηθήματά του.
Ερευνητικά σκάφη στο Αιγαίο
Η Τουρκία συνεχίζει τις νευρικές κινήσεις μεταφέροντας το κέντρο βάρους από την Κύπρο στο Αιγαίο.
Χθες το απόγευμα, το ερευνητικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας Cubuklu εμφανίστηκε κοντά στη νησίδα Ζουράφα στο βόρειο Αιγαίο, ενώ το ιταλικό σκάφος Explora το οποίο χαρτογραφεί τις τουρκικές ακτές βρέθηκε στη περιοχή απέναντι από το Καστελόριζο.
Αίγυπτος: εμμένουμε στις δεσμεύσεις για ΑΟΖ
Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος δια στόματος του υπουργού των Εξωτερικών της Kamel Amr, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Κύπρο αναφορικά με την ΑΟΖ. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η Αίγυπτος δείχνει να αποφεύγει την «επίθεση φιλίας» που είχε εξαπολύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν επισκέφθηκε το Κάιρο τον προηγούμενο μήνα.
Μετά τη συνάντηση του με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη, ο κ. Αμρ είπε ότι «σεβόμαστε κάθε δέσμευση που έχουμε αναλάβει, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό».
Ο κ. Λαμπρινίδης είπε ότι η Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός πυλώνας γεωπολιτικής σταθερότητας στην περιοχή και τόνισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα όχι μόνο στην ελληνική παρουσία, αλλά στην ευρωπαϊκή συνεργασία με την Αίγυπτο.
Πραξούλλα: «Βρήκαμε αέριο»
Επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου η υπουργός Εμπορίου της Κύπρου Πραξούλλα Αντωνιάδου ότι έχουν βρεθεί ίχνη φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 12» ωστόσο επεσήμανε πως τα γεωτρύπανα έχουν να διανύσουν περί τα 2 χιλιόμετρα μέχρι να είναι σε θέση να εντοπίσουν την ύπαρξη ή μη του κοιτάσματος.
Η υπουργός συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να γίνουν δυο ακόμα γεωτρήσεις αξιολόγησης για να εξακριβωθεί η έκταση και η σύνθεση των οποιωνδήποτε κοιτασμάτων και παράλληλα συζητείται αυτή τη στιγμή για να προχωρήσουμε προς αποφάσεις για τον τρόπο εκμετάλλευσης των όποιων κοιτασμάτων βρεθούν, εάν βρεθούν και το πώς και πότε προχωρούμε με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης».
Επιτελική συμφωνία Κύπρου- Ισραήλ
Συμφωνία επιτελικής και όχι επιχειρησιακής συνεργασίας για θέματα Ερευνας και Διάσωσης υπεγράφη τελικά μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Η συμφωνία προβλέπει μόνο ανταλλαγή πληροφοριών και συνεννόηση των επιτελείων και υπουργείων Αμυνας, σε περιπτώσεις συμβάντων έρευνας και διάσωσης και όχι κοινές επιχειρήσεις.