Σε ένα διμέτωπο αγώνα έχει αποδυθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενόψει της συνόδου κορυφής της επόμενης Κυριακής 23ης Οκτωβρίου που αναμένεται να είναι καθοριστική τόσο για την εκταμίευση της 6ης δόσης όσο και για τη συνολική διευθέτηση -κούρεμα- του ελληνικού χρέους.
Οι επαφές και οι συναντήσεις του κ. Παπανδρέου πυκνώνουν την ίδια ώρα που στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος εκτυλίσσεται ένα δράμα καθώς ολοένα και πληθαίνει ο αριθμός των βουλευτών που απειλούν ότι θα καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο της Τρόικα και ειδικά το άρθρο 37 που αναφέρεται στις σχέσεις εργασίας.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ο κατώτατος μισθός από την ενίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, αρκετοί είναι εκείνοι οι βουλευτές που απειλούν με καταψήφιση της σχετικής διάταξης.
Αυτό φυσικά, αν συμβεί, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην κυβέρνηση όχι μόνο γιατί ενδέχεται να ανατραπεί η συμφωνία με την Τρόικα, αλλά κυρίως γιατί θα λειτουργήσει αθροιστικά στις πιέσεις για προσφυγή στις κάλπες.
Ανεξαρτήτως αυτών, μετά και τις χθεσινές επαφές του κ. Παπανδρέου καθίσταται μεν σαφές ότι η 6η δόση θα μας δοθεί κανονικά εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αλλά δεν γίναμε σοφότεροι για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε ότι αφορά το συνολικό κούρεμα του χρέους με βάση τις τελικές αποφάσεις που θα λάβουν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Μετά τις συναντήσεις, που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνομίλησε εκ νέου τηλεφωνικά με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ καθώς το Ταμείο εξαρτά τη στάση του από την τελική λύση, που θα δώσει στο πρόβλημα η Ευρώπη.
Οι συναντήσεις έγιναν σε καλό κλίμα, αλλά από τις επίσημες δηλώσεις δεν προέκυψαν νέα στοιχεία.
Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε λίγο μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ότι το ζήτημα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, αποφεύγοντας όμως τις λεπτομέρειες.
Δήλωσε πάντως αισιόδοξος ως προς τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου όπως και για την καταβολή της 6ης δόσης των δανείων που θα γίνει με βάση την έκθεση της Τρόικα η οποία, όπως είπε, θα έχει συνταχθεί ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Ο πρόεδρος της Ευρωζώνης δήλωσε ακόμη ότι δεν συζητείται οποιοδήποτε ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή χρεοκοπίας της χώρας.
Από ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη δέσμευση της Ελλάδας να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται και δήλωσε αισιόδοξος για μια συνολική απάντηση της ευρωζώνης στην κρίση.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ακόμη ότι το συνολικό πακέτο που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει ζητήματα όπως η στενότερη οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε., η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και η ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι επαφές του πρωθυπουργού με τους κοινοτικούς αξιωματούχους θα είναι συνεχείς μέχρι τη σύνοδο κορυφής.
Δηλώσεις προς του δημοσιογράφους για τη συνάντηση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας ότι η βάση της όλης συζήτησης για την Ελλάδα είναι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
«Συζητάμε προτάσεις που θα βελτιώνουν αυτή τη συμφωνία, και καταθέτουμε συνεχώς θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και τη μεταφορά τεχνογνωσίας», ανέφερε.
«Συζητάμε προτάσεις που θα οδηγήσουν σε συμφωνία με ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ελάφρυνση των βαρών που καλείται να σηκώσει ο λαός, μεταξύ άλλων συζητάμε προτάσεις που είτε θα προβλέπουν μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής είτε μικρότερο επιτόκιο, είτε συνδυασμό, με στόχο να μειώνεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους», κατέληξε.