Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Πόσο ανάλαφρα είναι τα σύννεφα; Τι χρώμα έχουν τα πορτοκάλια; Απαντήσεις και ανατροπές σε μύθους.
Τι χρώμα έχουν τα πορτοκάλια;
Οι περισσότεροι θα πουν πορτοκαλί. Και όμως αυτό αποτελεί μύθο, αφού σε πολλά σημεία του πλανήτη τα πορτοκάλια είναι πράσινα (ακόμα και όταν ωριμάσουν) ή κόκκινα. Επίσης τα πορτοκάλια δεν υπάρχουν πουθενά στην φύση. Φτιάχτηκαν στην ανατολική Ασία από διασταύρωση βιετναμέζικου μανταρινιού με κινέζικο γκρεϊπ φρουτ και στο Βιετνάμ τα πορτοκάλια παραμένουν πράσινα.
Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;
Μοιάζει αναπάντητο ερώτημα, αλλά δεν είναι. Ούτε υπάρχει φαύλος κύκλος, Η απάντηση είναι απλή. Το αυγό έκανε την κότα. Αφού σύμφωνα με την θεωρεία της εξέλιξης των ειδών, τα πτηνά αποτελούν εξέλιξη των ερπετών, άρα το πρώτο πουλί βγήκε από αυγό που γέννησε κάποιο ερπετό.
Ανάλαφρο σαν το σύννεφο...
Ναι καλά. Δεν υπάρχει ανάλαφρο σύννεφο. Ακόμα και το πιο απλό συννεφάκι ζυγίζει όσο 100 περίπου ελέφαντες, ενώ ένα μικρό σύννεφο βροχής μπορεί να ζυγίζει μέχρι και ίσα με 200 000 ελέφαντες.
Στο κορώνα-γράμματα, ποια είναι η πιθανότητα να φέρεις γράμματα;
Οι περισσότεροι θα πουν ότι είναι 50-50% οι πιθανότητες, όμως αυτό δεν ισχύει. Επιστήμονες που έκαναν συστηματικές παρατηρήσεις σε ρίψεις νομισμάτων (αυτό θα πει ελεύθερος χρόνος) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν ρίχνεις ένα νόμισμα έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να φέρεις γράμματα (μάλιστα υπολόγισαν ότι οι πιθανότητες είναι 51% έναντι 49%) και αυτό γιατί η πλευρά με την κεφαλή (κορώνα) ζυγίζει σχεδόν σε όλα τα νομίσματα απειρο-ελάχιστα περισσότερο.
Ο Ιούλιος Καίσαρας φορούσε δάφνινο στεφάνι λόγω δόξας
Λάθος μάλλον το φορούσε λόγω ματαιοδοξίας! Ο Ιούλιος Καίσαρας καράφλιαζε. Για αυτό και χτένιζε τα μακριά λιγοστά μαλλιά του από την βάση της κεφαλής του προς τα εμπρός για να καλύπτουν την φαλάκρα του και ήταν ενθουσιασμένος όταν η Σύγκλητος του επέτρεψε να φορά δάφνινο στεφάνι όποτε ήθελε, γιατί έτσι μπορούσε να τα συγκρατεί καλύτερα.
Τίποτα δεν ζει για πάντα
Και όμως υπάρχει κάτι που μπορεί να ζήσει αιώνια και δεν είναι βαμπίρ. Είναι ένα είδος τσούχτρας το Turritopsis nutricula, που όταν αναπαραχθεί δεν πεθαίνει αλλά επιστρέφει στην «παιδική» φάση ενός νέου οργανισμού που αναπτύσσεται από την αρχή μέχρι να αναπαραχθεί ως μέδουσα και ξαναγίνει «βρέφος» κ.οκ.