Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο πρωθυπουργικό περιβάλλον για το θέμα των πρόωρων εκλογών καθώς συγκρούονται δύο απόψεις: Εκλογές τώρα ή αργότερα.
Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη καθώς ο Πρωθυπουργός ακύρωσε την ευρεία σύσκεψη με συνεργάτες του που επρόκειτο να γίνει σήμερα Τρίτη και περιορίστηκε σε άτυπες συσκέψεις και κατ' ιδίαν συναντήσεις με υπουργούς, όπως τον Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά.
Μαξίμου: Την άλλη εβδομάδα οι αποφάσεις
Σε σχετικό ερώτημα, οι πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι αποφάσεις για οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης αναμένεται να υπάρξουν την άλλη εβδομάδα και πως τώρα δεν υπάρχει καμία απόφαση.
«Το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό, στις παραμέτρους για την όποια απόφαση για την όποια πολιτική πρωτοβουλία σημασία έχει και το πώς δεν θα διαταραχτεί ένα κλίμα που οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στη συζήτηση για το χρέος» ανέφεραν. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι «οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην έχουν ρίσκα».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέφερε την εικόνα που έχει για την Οικονομία στον Πρωθυπουργό και αναχώρησε λίγο πριν τις 17:00 από το Μαξίμου.
- Η εισήγηση για τα θερινά τμήματα
Η μια εισήγηση που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας είναι να αποφύγει αυτή τη στιγμή να στήσει κάλπες. Οι θιασώτες της, θεωρούν ότι πρέπει να έχει πρώτα στα χέρια του ένα προεκλογικό χαρτί, ιδίως μετά την πλήρη μεταστροφή από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Ενα τέτοιο «ατού» θα μπορούσε να είναι η ελάφρυνση του χρέους και μια τέτοια συζήτηση θα γίνει μετά τον Οκτώβριο.
Ως εκ τούτου, εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να κλείσει την Ολομέλεια, να ανοίξει τα θερινά τμήματα της Βουλής στα οποία να τοποθετήσει «προεδρικούς βουλευτές» οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους χωρίς εκπλήξεις και διαρροές ψήφων. Οι εφαρμοστικοί πιθανότατα θα περάσουν από το πρώτο θερινό τμήμα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ολομέλεια θα ανοίξει τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 5/10, την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη, οπότε οι όποιες κινήσεις (ψήφος εμπιστοσύνης, πρόωρες εκλογές) θα μετατεθούν για τότε. Κατά την διάρκεια λειτουργίας των θερινών τμημάτων, δεν μπορεί να κατατεθεί πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης, οπότε, αν υπερισχύσει το σενάριο αυτό, οι κάλπες – αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση - θα στηθούν εντός του Νοεμβρίου.
Για το σκοπό αυτό συνεργάτες του κ. Τσίπρα έχουν έτοιμο το διάταγμα για κλείσιμο της Ολομέλειας το οποίο – εφόσον ληφθεί αυτή η απόφαση – θα προωθηθεί άμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή. Συνεργάτες του κ. Παυλόπουλου πάντως δηλώνουν ότι μέχρι αυτή την στιγμή, δεν έχει παραληφθεί τέτοιο αίτημα από την Ηρώδου του Αττικού.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν εξάλλου ότι με αυτή την λύση αποφορτίζεται προσώρας το πολιτικό και εσωκομματικό τοπίο ενώ δίνεται και ο χρόνος για ένα συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – εντός του Σεπτεμβρίου – όπου θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για «συμβίωση» ή «διαζύγιο» με την Αριστερή Πλατφόρμα.
- «Εκλογές εδώ και τώρα»
Η δεύτερη – εξίσου ισχυρή άποψη – στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι να πάει ο Αλέξης Τσίπρας σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να αξιοποιήσει την συγκυρία, να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο και να μην «σέρνεται» η κυβέρνηση με τους διαφωνούντες.
- Οι κρυφές δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό, που εδράζεται και σε κρυφές δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του το μέγαρο Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «καβαλήσει το κύμα»:
Παρά την στροφή από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του και συγκεντρώνει – σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται από μετρήσεις – ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό από τις εκλογές του Ιανουαρίου, οπότε συγκέντρωσε 36,4%.
Μάλιστα, έχουν γίνει ειδικές μετρήσεις στις οποίες προβλέπεται διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και συμπεριλαμβάνεται και κόμμα διαφωνούντων υπό τον Π. Λαφαζάνη το οποίο φέρεται να μπαίνει στη Βουλή αισθητά πιο πάνω από το όριο του 3%.
Αυτά τα ποσοστά ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα διατηρηθούν από το φθινόπωρο οπότε θα έρθουν τα πρώτα «χαράτσια» του τρίτου Μνημονίου και οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό.
Με αυτά τα δεδομένα, οι υπέρμαχοι της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα εκλογές εδώ και τώρα, το συντομότερο δυνατόν και πάντως μέσα στον Σεπτέμβριο.
Ο ρόλος των δανειστών
Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αιφνιδιάσει τους δανειστές με αποφάσεις σχετικά με πρόωρες εκλογές. Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις θα παίξει και η δική τους άποψη καθώς όπως έχουν αφήσει να διαφανεί σαφώς, οι πιστωτές θέλουν να περάσουν πρώτα οι εφαρμοστικοί νόμοι από την Βουλή και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και μετά να ληφθούν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις.
Τι θα κάνει η Αριστερή Πλατφόρμα
Στελέχη των διαφωνούντων διαβλέπουν ότι πίσω από τις κινήσεις τακτικής κρύβεται η πρόθεση του Μαξίμου να «εκθέσει». Αλλοι διαμηνύουν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όποτε τεθεί τέτοιο θέμα, όπως η Σόφη Παπαδόγιαννη με άρθρο της στην iskra.gr. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι δεν πρέπει να δώσουν άλλοθι στον Αλέξη Τσίπρα να τους «κολλήσει τη ρετσινιά ότι έριξαν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση» με αποτέλεσμα τα πάντα να είναι ρευστά και στην «εσωκομματική αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ.