Την αισιοδοξία του για την επιτυχία του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα εξέφρασε ο Μπενουά Κερέ.
Το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε μεν ότι φέτος «καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη και μεταρρυθμίσεις ανατράπηκαν. Ηταν πραγματική οπισθοχώρηση», όπως πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «μπορεί να ''χτίσει'' πάνω σε ό,τι πέτυχε με τα δύο πρώτα προγράμματα και το νέο μνημόνιο έχει ότι απαιτείται για να παράσχει στην ελληνική οικονομία σημαντική στήριξη».
Στη συνέντευξή του στην Börsen-Zeitung, αναφερόμενος στα θετικά στοιχεία της νέας συμφωνίας, υπογράμμισε το σημαντικό μείγμα δημοσιονομικών μέτρων, τους φιλόδοξους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, που δεν στραγγαλίζουν βραχυπρόθεσμα την οικονομία και τη σημασία που δίνεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Αν υπήρχε περισσότερη προσοχή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις νωρίτερα- όπως η μεταρρύθμιση και το άνοιγμα της αγοράς, η βελτίωση στη φοροεισπραξιμότητα και η καταπολέμηση των ομάδων συμφερόντων- θα υπήρχε μικρότερο βάρος για το πιο ευάλωτο μέρος της κοινωνίας και θα είχε επιταχυνθεί η ανάκαμψη της Ελλάδας», τόνισε ο Κερέ.
Μιλώντας για τις ελληνικές τράπεζες, τόνισε ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το ύψος της χρηματοδότησης που θα χρειαστούν. «Η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Πρώτα όμως χρειαζόμαστε λεπτομερείς πληροφορίες για την κατάσταση. Για αυτό το λόγο η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει νέα αξιολόγηση και stress test για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς, αλλά τώρα λειτουργούν σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια. Το ύψος απομένει να διευκρινιστεί», σημείωσε.
Σε ερώτηση για την άρση των capital controls, ο Κερέ απάντησε πως αυτό δεν είναι απόφαση της ΕΚΤ, αλλά της κυβέρνησης. Πρόσθεσε όμως ότι δεν πρέπει να αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων πριν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Οσο υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον των τραπεζών, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ανέφερε ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιτρέψει να γίνουν δεκτά ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, μόλις «κλειδώσει» η συμφωνία.