Σε θρίλερ εξελίχθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, όπου μία θεωρητικά τυπική συζήτηση για τη σύγκληση της Ολομέλειας κράτησε δύο ώρες και χρειάστηκε να γίνει δύο φορές ψηφοφορία.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέμεινε μέχρι τέλους στη θέση της κόντρα στις επιθυμίες της κυβέρνησης, προτείνοντας να συγκληθεί την Παρασκευή το πρωί η Ολομέλεια της Βουλής. Η πρότασή της δεν πέρασε και η συζήτηση για το νέο μνημόνιο θα ξεκινήσει τελικά στις 01:30, αλλά μέχρι να ληφθεί αυτή η απόφαση προηγήθηκε ένα απίστευτο θρίλερ και δύο ψηφοφορίες, καθώς δεν υπήρχε απόλυτη πλειοψηφία. Με τη διαδικασία να απειλείται να μπλοκαριστεί και κάποια μέλη της Διάσκεψης να προτείνουν να πάει στην... Ολομέλεια η απόφαση για το αν θα συγκληθεί η Ολομέλεια, τη λύση έδωσε τελικά ο Αλέξης Μητρόπουλος, όταν ζήτησε να γίνει εκ νέου η ψηφοφορία για να αλλάξει την τοποθέτησή του.
Στη Διάσκεψη των Προέδρων, που ξεκίνησε στις 22:40, η πρόεδρος της Βουλής, αφού «ανέκρινε» τον Γιώργο Σταθάκη για το γιατί βιάζεται η κυβέρνηση να ψηφιστεί η συμφωνία, τελικά φάνηκε ότι δεν πείστηκε. Ετσι πρότεινε να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής η συζήτηση στην Ολομέλεια και να έχει διάρκεια 10 ωρών. Νωρίτερα, ο Νίκος Φίλης είχε προτείνει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία και να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία στις 3 τα ξημερώματα, ενώ ο Αλέξης Μητρόπουλος πρότεινε μεν να ξεκινήσει επίσης άμεσα, αλλά όχι με τρίωρη συζήτηση, αλλά για 6-7 ώρες, προκειμένου να συζητηθεί ενδελεχώς το μνημόνιο. Στην ψηφοφορία, 10 τάχθηκαν υπέρ της άμεσης σύγκλησης της Ολομέλειας και 8 τάχθηκαν υπέρ της συνεδρίασης το πρωί της Παρασκευής, ενώ δύο ψήφισαν «παρών».
Διακοπή για την απόλυτη πλειοψηφία
Ομως, η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε το ζήτημα της απόλυτης πλειοψηφίας και η συζήτηση διακόπηκε για 10 λεπτά προκειμένου να διευκρινιστεί το θέμα. Οταν ξεκίνησε και πάλι η Διάσκεψη των Προέδρων, η κ. Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τα μέλη για τα όσα προβλέπει ο κανονισμός της βουλής, ότι οι αποφάσεις της Διάσκεψης πρέπει να λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση έπρεπε η μία από τις δύο προτάσεις να έχει τη στήριξη 11 βουλευτών.
Με δεδομένο ότι οι δύο εκπρόσωποι του ΚΚΕ είχαν ψηφίσει «παρών», η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε να επαναληφθεί η ψηφοφορία, αλλά ο κ. Καραθανασόπουλος παρενέβη και τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε το χατίρι κανενός» καθώς όπως εξήγησε θέση του κόμματός τους ήταν «να μην ανοίξει η βουλή για το μνημόνιο και όχι το πότε θα ψηφιστεί». «Ας μπλοκαριστεί η διαδικασία», πρόσθεσε. Μάλιστα, η κ. Κωνσταντοπούλου στην απάντηση σε αυτή την τοποθέτηση τόνισε ότι και η ίδια διαφωνεί με το μνημόνιο και για αυτό θα το καταψηφίσει.
Σε εκείνο το σημείο «πυροσβεστικά» ο κ. Μητρόπουλος πρότεινε να αποδεχθεί η Διάσκεψη ότι υπερίσχυσε η πρόταση την οποία στήριξαν τα 10 μέλη- δηλαδή η άμεση σύγκληση της Ολομελειας. Από την πλευρά του, ο κ. Μπαλάφας πρότεινε να αποφασίσει η Ολομέλεια για την ψηφοφορία. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο κ. Φίλης. «Εφόσον υπάρχει διαφωνία για την ερμηνεία του αποτελέσματος, ας λυθεί με τον πιο δημοκρατικό τρόπο στην Ολομέλεια της Βουλής». Προειδοποίησε όμως ότι αν δεν ληφθεί η απόφαση, τότε αύριο θα είναι αργά για τη χώρα. «Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε αμφισβητούμενης δημοκρατίας αποφάσεις. Το πιο σωστό θα είναι να πάμε στην Ολομέλεια, να γίνει σύντομη αναφορά των απόψεων και να αποφασιστεί αν πρέπει να προχωρήσουμε».
Κακλαμάνης σε Ζωή: Ρίξτε την κυβέρνησή σας να γλιτώσουν 11 εκατ. Ελληνες
Οι εντάσεις βέβαια δεν έλειψαν, με τον Νικήτα Κακλαμάνη σε κάποιο σημείο να προτείνει στην κ. Κωνσταντοπούλου να ρίξει την κυβέρνηση, ενώ την παρομοίασε με την Αγία Ιωάννα της Ασίζης.
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο κ. Βαρεμένος στην τοποθέτησή του συμφώνησε να πάει το θέμα στην Ολομέλεια, καθώς περιμένουν όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές μία απόφαση. «Και 11 εκατ. Ελληνες περιμένουν για την τύχη τους. Μην εμφανιζόμαστε οι βουλευτές ως ταλαιπωρούμενοι», του απάντησε η πρόεδρος της Βουλής.
Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο κ. Κακλαμάνης, φωνάζοντας στην κ. Κωνσταντοπούλου: «Αφού είναι όπως τα λέτε, ρίξτε την κυβέρνησή σας να γλιτώσουν τα 11 εκατομμύρια. Τι είστε, η Αγία Ιωάννα της Ασίζης και ενδιαφέρεστε μόνο εσείς για τα 11 εκατ. Ελλήνων; Ρίξτε την κυβέρνησή σας!».
Η λύση από τον Μητρόπουλο
Τη λύση σε αυτή την ατελείωτη συζήτηση έδωσε τελικά ο Αλέξης Μητρόπουλος, που ζήτησε να επαναληφθεί η ψηφοφορία, για να αλλάξει την τοποθέτησή του. Με τον αντιπρόεδρο της Βουλής να τάσσεται υπέρ της άμεσης σύγκλησης της Ολομέλειας, οι ψήφοι υπέρ αυτής της θέσης έγιναν 11 οπότε υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία, ενώ 7 τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της κ. Κωνσταντοπούλου για σύγκληση της Ολομέλειας το πρωί της Παρασκευής και δύο μέλη ψήφισαν «παρών».
«Ανάκριση» σε Σταθάκη
Νωρίτερα, έπειτα από αίτημα της προέδρου της Βουλής, στη διάσκεψη πήγε και ο Γιώργος Σταθάκης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Η κ. Κωνσταντοπούλου «βομβάρδισε» με ερωτήσεις τον υπουργό, ο οποίος αναφέρθηκε στο αυριανό Eurogroup, στο πρόγραμμα ψήφισης της συμφωνίας των άλλων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων και στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την κύρωση της συμφωνίας. «Επομένως ήταν επιλογή της κυβέρνησης και δεν το ζητά κανείς να ψηφιστεί μέχρι κάποια ώρα», συμπέρανε η κ. Κωνσταντοπούλου. «Δεν δόθηκε συγκεκριμένος λόγος από την κυβέρνηση για να επισπευσθεί η διαδικασία. Με κατάπληξη ακούω από τον υπουργό ότι είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προλάβει, σαν να υιοθετεί το ελληνικό κοινοβούλιο πρώτο ασθμαίνοντας αυτά που κάποιοι επιβάλλουν στο λαό», πρόσθεσε και πρότεινε να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής η Ολομέλεια, καθώς όπως είπε θα ήταν άκρως παραβιαστικό της δημοκρατικής διαδικασίας να γίνει συζήτηση 3 ωρών για ένα μνημόνιο 400 σελίδων.