Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πολιτικός με το προφίλ ΣΥΡΙΖΑ, φαβορί για ηγέτης των Σοσιαλιστών της Αγγλίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πολιτικός με το προφίλ ΣΥΡΙΖΑ, φαβορί για ηγέτης των Σοσιαλιστών της Αγγλίας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κανείς δεν θα είχε στοιχηματίσει ούτε μια λίρα στον Τζέρεμι Κόρμπιν όταν ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου η κούρσα διαδοχής του Εντ Μίλιμπαντ στο κόμμα των Εργατικών της Μεγάλης Βρετανίας. Είχε δυσκολευτεί να συγκεντρώσει ακόμη και τις απαραίτητες υπογραφές για να είναι υποψήφιος για πρόεδρος.


Κι όμως ο Κόρμπιν βρίσκεται σήμερα μακράν πρώτος στις δημοσκοπήσεις, μεταξύ των 4 υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος
Όταν ηγέτης του Labour ήταν ο Τόνι Μπλερ, ο Τζέρεμι Κόρμπιν θεωρείτο ένας απαρχαιωμένος αριστερός, αλλά όχι επικίνδυνος. Είναι εχθρικός στη μοναρχία, υπερασπίζεται τους φτωχούς, είναι φιλικά διακείμενος με το βορειο-ιρλανδικό Sinn Fein και οι ιδέες του έμοιαζαν καταδικασμένες να βρίσκονται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Ωστόσο, η δημοσκόπηση YouGov αυτής της εβδομάδας δίνει την πρωτιά στον 66χρονο πολιτικό, πολύ μπροστά από τους 40άρηδες αντιπάλους του Liz Kendall, Andy Burnham και Yvette Cooper. Στις 12 Σεπτεμβρίου οι μερικές χιλιάδες οπαδοί του κόμματος των Εργατικών θα αποφασίσουν για τον επόμενο ηγέτη τους.

Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πολιτικός με το προφίλ ΣΥΡΙΖΑ, φαβορί για ηγέτης των Σοσιαλιστών της Αγγλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι, σύμφωνα με βουλευτή των Εργατικών, «ό,τι έχει πιο κοντινό η Μεγάλη Βρετανία σε ΣΥΡΙΖΑ», κάνοντας αναφορά στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Τόνι Μπλερ φαίνεται ότι είναι έξαλλος από την πρωτιά του ηλικιωμένου βουλευτή και δήλωσε ότι οι Εργατικοί έχουν μόνο μια ελπίδα να νικήσουν τον Ντέιβιντ Κάμερον, αν γίνουν πιο κεντρώοι. Εξάλλου, αποτελεί κοινό μυστικό στη Μεγάλη Βρετανία ότι ο Εντι Μίλιμπαντ έχασε τις τελευταίες εκλογές του Μαίου 2015 γιατί πήγε πολύ αριστερά. «Αν η καρδιά σας χτυπάει για τον Τζέρεμι Κόρμπιν θα πρέπει να την ξεριζώσετε» φέρεται να είπε ο Τόνι Μπλερ για τον διαφαινόμενο νέο ηγέτη των Εργατικών.

Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πολιτικός με το προφίλ ΣΥΡΙΖΑ, φαβορί για ηγέτης των Σοσιαλιστών της Αγγλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ έχουν εκπλαγεί με την διαφαινόμενη νίκη του Κόρμπιν. «Αν θέλετε να καταδικάσετε το Labour να μην ξαναπάρει την εξουσία πηγαίνετε να εγγραφείτε στο σάιτ του κόμματος και ψηφίστε για τον σύντροφο Κόρμπιν», έγραφε η πολύ συντηρητική Daily Telegraph.

Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πολιτικός με το προφίλ ΣΥΡΙΖΑ, φαβορί για ηγέτης των Σοσιαλιστών της Αγγλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 2

«Η ηγεσία του κόμματος θα θεωρήσει ότι πρόκειται για πραξικόπημα αν κερδίσει ο Κόρμπιν», έγραψε η The Independent.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανέκαθεν εκνεύριζε τους κεντρώους του Labour υπερασπιζόμενος συστηματικά όλα τα «αριστερά» θέματα. Το 1984 είχε συλληφθεί επειδή διαδήλωνε μπροστά στην πρεσβεία της Νότιας Αφρικής για την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα. Το 1980 ήταν ένας από τους πρώτους που προειδοποιούσε ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν εξοπλίζεται και ήταν εναντίον του Πολέμου του Κόλπου το 2003 και προφανώς εναντίον του ηγέτη του κόμματός του και τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ που συμμετείχε με τον Τζορτζ Μπους στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πολιτικός με το προφίλ ΣΥΡΙΖΑ, φαβορί για ηγέτης των Σοσιαλιστών της Αγγλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Ο 66χρονος Κόρμπιν εκλέγεται βουλευτής στο κόμμα των Εργατικών από το 1983. Τον Μάιο του 2015 επανεξελέγη με 60% των ψήφων στην περιοχή του Βόρειου Ισλινγκτον, συνοικίας του Λονδίνου. Ο Κόρμπιν έγινε δύο φορές διάσημος. Το 1999 όταν χώρισε με τη σύζυγό του επειδή έστειλε τον γιό τους σε ιδιωτικό σχολείο, χωρίς να τον ρωτήσει, και το 2002 όταν φόρεσε ένα κόκκινο σακάκι, μέσα στη βουλή, εις μνήμην της μακαρίτισσας βασίλισσας, μητέρας της Ελισάβετ.
Είναι χορτοφάγος, κυκλοφορεί στο Λονδίνο με ποδήλατο, δεν έχει αυτοκίνητο ενώ δηλώνει ο βουλευτής που στοιχίζει το λιγότερο στο βρετανικό κράτος. Υποστηρίζει ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια πρέπει να γίνουν δωρεάν, ότι πρέπει να καταργηθούν τα πυρηνικά υποβρύχια, να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ζόζεφ Στίγκλιτς δηλώνει ότι δεν εξεπλάγη που ο Κόρμπιν είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Οι ανισότητες βαθαίνουν στις βιομηχανικές χώρες, τα κόμματα της κεντροαριστεράς έχουν έναν πολιτικό λόγο που δεν συγκινεί αφού υπόσχονται «μια πιο ήπια συνταγή λιτότητας», γι’αυτό ο Κόρμπιν έχει επιτυχία, δήλωνε ο Στίγκλιτς την περασμένη εβδομάδα. Ο Κόρμπιν ήταν ο μόνος βουλευτής των Εργατικών που δεν πειθάρχησε στο κόμμα και καταψήφισε τον προϋπολογισμό λιτότητας του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορντ.
Οι Financial Times διερωτώνται πώς θα μπορέσει αυτός ο απείθαρχος backbencher (ο βουλευτής της βάσης) να κάνει τους frontbenchers (τους βαρώνους του κόμματος) να πειθαρχήσουν. Αναφέρουν, μάλιστα, μήπως ο Κόρμπιν την πάθει σαν τον αριστερό ηγέτη των Εργατικών Michel Foot, στις αρχές του 1980, ο οποίος είχε επιτρέψει στην Μάργκαρετ Θάτσερ να κερδίσει για δεύτερη φορά τις εκλογές το 1983 και να φέρει στο Labour το χειρότερο σκορ από το 1945.

Οι 4 υποψήφιοι για το χρίσμα στο Labour:

Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πολιτικός με το προφίλ ΣΥΡΙΖΑ, φαβορί για ηγέτης των Σοσιαλιστών της Αγγλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Σε κάθε περίπτωση, πάνω από 250.000 νέα μέλη και συμπαθούντες του Εργατικού κόμματος έχουν εγγραφεί για να αποφασίσουν το μέλλον του κόμματος και τον νέο του ηγέτη. Ο Κόρμπιν εξακολουθεί να σαρώνει τις δημοσκοπήσεις και η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση YouGov που δημοσίευσαν οι Times του δίνουν 53%, ενώ ακολουθούν οι Andy Burnham (21%), Yvette Cooper (18%) και Liz Kendall (8%).
Την τελευταία εβδομάδα, μάλιστα, τα ποσοστά του Κόρμπιν έχουν εκτοξευθεί και το στοιχηματικό γραφείο Ladbrokes τον έχει ανακηρύξει το απόλυτο φαβορί. Ο ίδιος ο υποψήφιος κάλεσε την Τρίτη τους οπαδούς του να δείξουν «σωφροσύνη» και δήλωσε ότι είναι λίγο έκπληκτος από την «Κορμπιμανία» που σείει τη Μεγάλη Βρετανία τις τελευταίες εβδομάδες. Το ενδιαφέρον είναι μάλιστα τόσο μεγάλο που το σάιτ των Εργατικών έπεσε την Τετάρτη, 12 Αυγούστου, την ώρα που έκλειναν οι εγγραφές για τα μέλη.
Κορυφαία στελέχη των Εργατικών ανησυχούν μήπως μια ενδεχόμενη νίκη του Κόρμπιν προκαλέσει διάσπαση του κόμματος και οι μετριοπαθείς αποχωρήσουν, όπως έγινε το 1981. Η μποέμ προσωπικότητά του, οι ιδέες του, αλλά και η προχωρημένη ηλικία του σε μια χώρα που ο μέσος όρος των πολιτικών έχει πέσει αισθητά, προκαλούν πολλά ερωτηματικά.

Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πολιτικός με το προφίλ ΣΥΡΙΖΑ, φαβορί για ηγέτης των Σοσιαλιστών της Αγγλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Όπως εξηγεί ο καθηγητής Tony Travers από το London School of Economics, το φαινόμενο Κόρμπιν έρχεται να προστεθεί στο ρεύμα του λαϊκισμού που σαρώνει σχεδόν παντού στην Μεγάλη Βρετανία, όπως είναι το λαϊκιστικό κόμμα SNP στη Σκωτία, το ξενοφοβικό μόρφωμα UKIP στη Βόρεια Αγγλία, το Sinn Fein στη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτά τα κόμματα, εκτιμά ο καθηγητής του LSE εκπροσωπούν μια εναλλακτική πρόταση στο πολιτικό σύστημα, αριστερό ή δεξιό, το οποίο πιστεύει στην πολιτική της λιτότητας και θεωρείται φιλικά διακείμενο στους οικονομικούς κύκλους.
Ο Κόρμπιν προέρχεται από την δυτική επαρχία της Μεγάλης Βρετανίας. Σε ηλικία 18 ετών προτίμησε να γίνει συνδικαλιστής παρά να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Το 1983, όταν η Θάτσερ συνέτριψε τους Εργατικούς, ο Κόρμπιν εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Ιρλιγκτον, μια «κόκκινη» περιφέρεια στο κέντρο του Λονδίνου. Εκλέγεται βουλευτής εδώ και 30 χρόνια, είναι χορτοφάγος και φτιάχνει μαρμελάδες, αυτά είναι τα βασικά του γνωρίσματα.

O Kόρμπιν είχε δώσει μάχη υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Ελλάδας του περασμένου Ιουλίου και θεωρείται αγαπημένο παιδί της ομάδας της δραχμής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πολιτικός με το προφίλ ΣΥΡΙΖΑ, φαβορί για ηγέτης των Σοσιαλιστών της Αγγλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 6

«Η νίκη του Κόρμπιν στην ηγεσία του Labour είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην Βρετανία» δήλωσε ο Κώστας Λαπαβίτσας, όπως μεταφέρει η Telegraph. «Πιστεύω ότι αν κερδίσει και ελπίζω να κερδίσει ώστε να ενισχυθεί ο τρόπος σκέψης που χρειάζεται η Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Λαπαβίτσας, καθηγητής οικονομίας στο πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ