O Ντέιβιντ Χάιντ, ασκούμενος από τη Νέα Ζηλανδία που εργαζόταν αμισθί στον ΟΗΕ στη Γενεύη βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διαμάχης όταν αποκάλυψε ότι ήταν αναγκασμένος να κοιμάται σε μία σκηνή γιατί δεν είχε χρήματα για να πληρώσει το ενοίκιο.
Μετά τη δημοσίευση χθες στην εφημερίδα Tribune de Geneve ενός άρθρου που συνοδευόταν από μια φωτογραφία του νεαρού, στην οποία εικονιζόταν να κατασκηνώνει στις όχθες της Λίμνης Λεμάν καθώς δε μπορούσε να πληρώσει για ένα κατάλυμα, η διαμάχη δεν άργησε να ξεσπάσει καθώς πολλοί άνθρωποι κινητοποιήθηκαν και μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης του προσέφεραν στέγη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Άχμαντ Φάουζι, έκρινε καλό να αναφερθεί στο ζήτημα αυτό χθες χωρίς να περιμένει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και υπενθύμισε ότι οι περίοδοι άσκησης διάρκειας έξι μηνών που προτείνει ο ΟΗΕ δεν προβλέπουν την καταβολή μισθών στους ασκούμενους «έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης» στη Νέα Υόρκη.
Κατά τη διάρκεια μάλιστα της συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος συνοδευόταν από τρεις ασκούμενους που εργάζονταν στο γραφείο του και ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι και οι τρεις τους ήταν απολύτως «ευτυχείς».
Ο νεαρός άνδρας ηλικίας 22 ετών, με πτυχίο στις διεθνείς σχέσεις, ξεκίνησε την άσκησή του πριν από δύο εβδομάδες ωστόσο η οικογένειά του δε γνώριζε τίποτα για την επισφαλή του κατάσταση.
«Με ενθάρρυναν και όταν έλαβα την θετική απάντηση όλοι τους ήταν υπερήφανοι για εμένα στο σπίτι. Ο ΟΗΕ, η Γενεύη, είναι τόσο υψηλού κύρους» δήλωσε ο ίδιος στην Tribune de Geneve.
Μόλις ωστόσο είδε τις τιμές των ενοικίων, γρήγορα αποθαρρύνθηκε.
«Τελικά μόνο εκείνοι που οι γονείς τους μπορούν να πληρώσουν έχουν μία ευκαιρία».
Μετά την πολεμική που ακολούθησε το σχετικό άρθρο, ο ίδιος κάλεσε τους δημοσιογράφους σήμερα ενώπιον του Μεγάρου των Εθνών, της ευρωπαϊκής έδρας του ΟΗΕ, προκειμένου να αναγνώσει μία σύντομη δήλωση.
«Κανείς δε μου ζήτησε να αποχωρήσω ούτε άσκησε πιέσεις στο πρόσωπό μου. Αποτελεί δική μου απόφαση και αποφάσισα να παραιτηθώ διότι νιώθω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για εμένα να επικεντρωθώ στην εργασία μου ως ασκούμενος» τόνισε.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, κανείς δεν με ανάγκασε να κοιμηθώ σε μια σκηνή, ωστόσο λόγω της δικής μου κατάστασης και των συνθηκών αυτής της πρακτικής άσκησης, αυτή ήταν η μόνη ρεαλιστική δυνατότητα» που είχα, συνέχισε ο Ντέιβιντ Χάιντ.
Υπογράμμισε άλλωστε ότι είπε ψέματα όταν ρωτήθηκε από τον ΟΗΕ σχετικά με τη δυνατότητά του να καλύψει τις ανάγκες του κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, καθώς ανάλογα αιτήματα που είχε υποβάλλει σε άλλους οργανισμούς είχαν απορριφθεί όταν είχε απαντήσει αρνητικά στο ερώτημα αυτό.
Εκτός της ρήτρας σχετικά με την εργασία χωρίς μισθό, οι ασκούμενοι στον ΟΗΕ οφείλουν να δεσμευτούν ότι δεν θα αναζητήσουν εργασία στον οργανισμό προτού συμπληρωθεί ένα εξάμηνο μετά το τέλος της πρακτικής άσκησης.
«Όλοι οι ασκούμενοι του κόσμου πρέπει να ενωθούν με στόχο να πετύχουμε την αναγνώριση της αξίας μας και την ισότητα των δικαιωμάτων που μας αξίζει» τόνισε ο νεαρός άνδρας και υπενθύμισε ότι η Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου προβλέπει «ίσο μισθό για ίση εργασία».