Τι προβλέπει το γερμανικό σχέδιο για το κούρεμα του ελληνικού χρέους - iefimerida.gr

Τι προβλέπει το γερμανικό σχέδιο για το κούρεμα του ελληνικού χρέους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στο μαρτύριο της... σταγόνας φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να μας υποβάλουν οι Γερμανοί, αν αναλογιστεί κανείς τις επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις των τελευταίων ημερών, που αφορούν όχι μόνο στην αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, αλλά κυρίως στην αναγκαιότητα μεγαλύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Επί της ουσίας, το γερμανικό σχέδιο, στο οποίο φαίνεται ότι αντιτίθεται όχι μόνο η ΕΚΤ αλλά και η γαλλική πλευρά, αναπτύσσεται στους εξής άξονες:

  • αντιμετώπιση του προβλήματος κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών (ανακεφαλαιοποίηση) ξεχωριστά δηλαδή ανά χώρα και όχι συνολικά
  • αναζήτηση των αναγκαίων κεφαλαίων κατ' αρχήν από τους ιδιώτες, σε δεύτερη φάση από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και μόνο εάν δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο
  • πρώτα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη συνέχεια το μεγαλύτερο "κούρεμα", που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα φτάσει στο 50%

Από τα παραπάνω αλλά κι από τις νεώτερες δηλώσεις Σόιμπλε προκύπτει κατ΄αρχήν ότι οι Γερμανοί θεωρούν αναπόφευκτο το μεγαλύτερο "κούρεμα χρέους"- αναζητείται φόρμουλα έτσι ώστε αυτό να γίνει σε εθελοντική βάση- προεξοφλώντας επί της ουσίας το ότι το ελληνικό χρέος θα χαρακτηρίζεται ή θα «φωτογραφίζεται» μη βιώσιμο στην επικείμενη αξιολόγηση της Τρόικα. Και κάπου εδώ ξεκινάει το... μαρτύριο της σταγόνας, καθώς θεωρώντας ως προαπαιτούμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο "κούρεμα" υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορεί παρά να γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι σε εξέλιξη και αφορά στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με πρόβλεψη για "κούρεμα" 21%, φάση η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου.

Η δεύτερη φάση όπως όλα δείχνουν θα συνδυαστεί με τη ταχύτερη ενεργοποίηση του Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (ESM), ο οποίος αντί για τα μέσα του 2013 θα έχει τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2012, προβλέποντας διαδικασίες αναδιάρθρωσης Χρέους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι εάν όλα πάνε σύμφωνα με το γερμανικό σχέδιο, μέσα στο επόμενο 8μηνο θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όταν θα έχει ενεργοποιηθεί ο Μόνιμος Μηχανισμός, θα μπορεί να ξεκινήσει το δεύτερο "κούρεμα", το οποίο θα μπορεί στη χειρότερη περίπτωση να είναι υποχρεωτικό, κινώντας διαδικασίες αναδιάρθρωσης χρέους.

Παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν- κυρίως από την ΕΚΤ- όλα δείχνουν ότι πάμε προς τα εκεί, στη τελική λύση, δηλαδή επί της ουσίας στην ανάληψη του μεγαλύτερου βάρους του ελληνικού χρέους από τους δανειστές μας, με την υποχρέωση της Ελλάδας να καλύπτει τις εσωτερικές ανάγκες μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων που υποτίθεται ότι θα μπορεί να πετύχει από το 2012. Ήδη, οι Γάλλοι που δηλώνουν αντίθετοι στο απόλυτο γερμανικό σχέδιο έχουν ξεκινήσει διαδικασίες στήριξης των τραπεζών τους, ενώ και η στάση της ΕΚΤ δεν αποκλείεται να αλλάξει ευθύς μόλις αναλάβει ο νέος Πρόεδρος Μάριο Ντράγκι που πήρε το χρίσμα με τις γερμανικές ευλογίες.

Και το ερώτημα που θέτουν εγχώριοι και ξένοι αναλυτές είναι: ποιος μπορεί να εγγυηθεί τη "στεγανότητα" του εγχειρήματος; ποιος μπορεί να αποκλείσει το ατυχημα, που θα έχει τις επιπτώσεις μιας πυρηνικής έκρηξης στις οικονομίες όχι μόνο της Ευρωζώνης αλλά ολόκληρης της υφηλίου;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ