Τελική συμφωνία με τους δανειστές αργά το βράδυ της Δευτέρας ή το αργότερο την Τρίτη, προσδοκά η κυβέρνηση, με τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής των θεσμών να είναι μαραθώνιες, καθώς γίνονται οι τελευταίες αλλαγές και οι δυο πλευρές γράφουν και σβήνουν προτάσεις για όσα «αγκάθια» απέμειναν.
Από το Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν και στις κατ'ιδίαν συνομιλίες τους επαναλαμβάνουν πως " όλα σχεδόν είναι έτοιμα, είμαστε πολύ κοντά για να πάμε σε ψηφοφορία την Πέμπτη". Ο πρωθυπουργός -βρίσκεται σε "ανοικτή γραμμή" με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο- και ενημερώθηκε εκτενώς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής για το φινάλε των διαπραγματεύσεων.
Στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση που κράτησε 12 ώρες (μέχρι τις 3.30 το πρωί) κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν σε ένα τελικό κείμενο συμφωνίας που, εκτός απροόπτου, θα λάβει απόψε την τελική του μορφή. Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:00 στο Hilton.
Ενα νομοσχέδιο με δυο άρθρα στη Βουλή
Απόλυτα αξιόπιστες πηγές, αναφέρουν μάλιστα ότι η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση σε δύο άρθρα:
- στο πρώτο άρθρο θα περιλαμβάνεται η δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο (MOU)
- στο δεύτερο άρθρο θα περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα (prior actions).
Ξεκάθαρο επίσης είναι ότι αν δεν υπάρξει κάποιο σοβαρό εμπόδιο, το Eurogroup της Παρασκευής θα συνεδρίασει και τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα θα "τρέξουν" οι ψηφοφορίες στα ξένα κοινοβούλια, κάτι που θα δώσει το "φιλί της ζωής" στην ελληνική οικονομία.
Ωστόσο, το μπρα ντε φερ πάνω στα σημεία "τριβής" συνεχίζεται στο παρα ένα της τελικής συμφωνίας. Ειδικότερα, "προβληματικά σημεία" στις συζητήσεις είναι τα εξής:
- «Κόκκινα δάνεια»: κατά πληροφορίες φτάνουν τα 90δις και η ελληνική κυβέρνηση ζητεί να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης στον οποίο θα υπάγονται όλα τα δάνεια, την ώρα που οι δανειστές θέλουν να πωλούνται σε ξένα funds
- Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων: πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει, καθώς οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση (μετεξέλιξη) του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε χαλαρό χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου
- Μετενέργεια: στην παρούσα φάση σε ισχύ βρίσκεται το εξάμηνο, αλλά οι δανειστές ζητούν να ξαναγυρίσει στο τρίμηνο
- Το "πεντάευρο" στα νοσοκομεία: η άλλη πλευρά αξιώνει να επιστρέψει το...χαράτσι των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, με την κυβέρνηση να αρνείται