Κυβέρνηση και δανειστές θα περάσουν ένα Σαββατοκύριακο φωτιά γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια πιέζουν προκειμένου να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία τις επόμενες 48 ώρες.
Στα προγραμματισμένα θέματα των διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι συζητήσεις για τα δημοσινομικά μεγέθη, που θα συνεχιστούν αύριο Σάββατο στις 11, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται επίσης:
- Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,
- «Κόκκινα» δάνεια,
- Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς ο φάκελος
- Πρόωρη συνταξιοδότηση
WSJ: Πιέσεις σε Ελλάδα και δανειστές για συμφωνία πριν τις 20/8
Δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει πως Ελλάδα και θεσμοί πραγματοποιούν συναντήσεις στην Αθήνα τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε μια προσπάθεια να καθορίσουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να διασφαλιστεί η χρηματοδοτική στήριξη ύψους 86 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα παραμένουν ανοιχτά σημαντικά μέτωπα ανάμεσα στις δύο πλευρές ενώ ο χρόνος εξαντλείται. Η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα για να αποπληρώσει τα 3,2 δις. ευρώ στην ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία θα προβλέπει επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να λάβει η χώρα ως αντάλλαγμα για το νέο πακέτο διάσωσης ενόψει αποπληρωμών χρέους αργότερα αυτόν τον μήνα. Πάντως Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει αισιόδοξοι κατά την διάρκεια της εβδομάδας για επίτευξη της συμφωνίας εντός χρονοδιαγράμματος.
Δραγασάκης: «Προχωράμε κανονικά, ίσως γίνουν κάποιες μικροαλλαγές»
Μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική, ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε αισιόδοξος και αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, τόνισε ότι προχωρούν κανονικά και ότι δεν υπάρχει κάποιο «αγκάθι».
«Προχωράμε κανονικά. Από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Δεν υπάρχει κάποιο "αγκάθι", υπάρχουν απλώς κάποια θέματα που εξετάζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, σε ερώτηση για τυχόν αλλαγές στις ρυθμίσεις χρεών στο δημόσιο δήλωσε πως «κάποιες μικροαλλαγές μπορεί να υπάρξουν, αλλά όχι με την έννοια πως αλλάζει το καθεστώς».