Ο στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel αποκάλυψε πως οι συζητήσεις για το plan B ξεκίνησαν στα τέλη Μαρτίου.
Στη συνέντευξή του παραδέχεται πως ήταν μέλος της ομάδας του πρώην υπουργού Οικονομικών, ενώ αρνείται πως σχεδίαζαν μυστικό πλάνο επιστροφής στη δραχμή.
Οπως υποστηρίζει, η ομάδα μελετούσε τα «προβλήματα και οι προκλήσεις που θα προέκυπταν αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ από τους Ευρωπαίους εταίρους», τονίζοντας δε πως έκαναν έρευνα και σε παλιότερες υποθέσεις κρίσης όπως στην Καλιφόρνια το 2000 και στην Κύπρο.
Η συζήτηση για το plan B, όπως αποκαλύπτει, ξεκίνησε το τέλος Μαρτίου και ολοκληρώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και στόχος είχε να βρεθεί ένα «μονοπάτι που θα ήταν ιδανικό για τις ελληνικές συνθήκες».
Απαντώντας γιατί οι συναντήσεις ήταν μυστικές δήλωσε πως «γνωρίζαμε ότι η δουλειά μας θα παρερμηνευόταν».
Οσον αφορά τις φήμες για πραξικόπημα, κάτι που ο κ. Νίκος Φίλης έχει κατηγορήσει τον κ. Βαρουφάκη είπε: «Ποτέ δεν πραγματοποιήσαμε πολιτικές συζητήσεις, ούτε σε οποιαδήποτε λήψη αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Έτσι, δεν επρόκειτο για κάτι τέτοιο».
Σχετικά με την «κλοπή» των ΑΦΜ των πολιτών δεν επιβεβαίωσε αυτό το σενάριο και υπογράμμισε: «Η ιδέα να χρησιμοποιηθεί το ήδη υπάρχον σύστημα για την συγκέντρωση φόρων για να διευκολυνθούν οι πληρωμές από το ελληνικό κράτος ήταν κάτι που ανοιχτά είχε συζητήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης την ημέρα της παραίτησής του. Προφανώς τότε δεν είχε τραβήξει την προσοχή».
Για τον ρόλο του κ. Σόιμπλε ανέφερε πως τον εκτιμά, όπως άλλωστε και τον κ. Βαρουφάκη, την οποία την πολιτική εξήρε κατά την διάρκεια της συνέντευξής του. Μάλιστα, υποστήριξε πως οι ευθύνες είναι των δανειστών, οι οποίοι δεν έδειξαν ευελιξία.
Σχολιάζοντας την συμφωνία, δήλωσε πως αυτή τη λύση ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν την θεωρεί καλή.
«Και βέβαια γνωρίζουμε ότι παραμένουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές, ειδικά τη γερμανική κυβέρνηση, σχετικά με το ερώτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Έτσι, η συμφωνία δεν έχει ακόμα επισφραγιστεί. Και το ερώτημα για το αν θα επισφραγιστεί παραμένει σε εκκρεμότητα», ανέφερε.
Ερωτηθείς για ένα ενδεχόμενο Grexit απάντησε: «Είναι δύσκολη ερώτηση. Από τη μία υπάρχει το ζήτημα του κόστους της μετάβασης, από την άλλη τα οφέλη και τα ρίσκα ενός ανεξάρτητου νομίσματος. Σε τελική ανάλυση, αυτή η απόφαση λαμβάνεται από τις πολιτικές αρχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, που θα είναι εκείνες οι οποίες θα αναλάβουν την ευθύνη».