Στο Βερολίνο τα σήματα καπνού είναι αρνητικά. Αυτό που λαμβάνουν οι επιτελείς της γερμανικής κυβέρνησης από τις συζητήσεις που διεξάγονται στην Αθήνα ανάμεσα στους Έλληνες αξιωματούχους και τους εκπροσώπους της τετραμερούς, δεν είναι και τα καλύτερα δυνατά.
Μπορεί να υπάρχει η αίσθηση ότι οι συζητήσεις προχωρούν ικανοποιητικά, αλλά η Γερμανία έχει άλλη άποψη και αυτό εκτίθεται λεπτομερώς στο ρεπορτάζ που δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Focus. Υπό τον όρο της ανωνυμίας, στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι η προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση της Bundestag για να εγκρίνει το ελληνικό πρόγραμμα, θα χρειαστεί να μεταφερθεί για μετά τα μέσα Αυγούστου. Και τούτο διότι διαπιστώνεται πως μέχρι τότε δεν θα πρόκειται να έχει υπάρξει συμφωνία.
Το πρόβλημα είναι ότι ενδιαμέσως, συγκεκριμένα στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει την ΕΚΤ (3,2 δισεκατομμύρια ευρώ) – μόνο που αυτά τα χρήματα δεν τα έχει και δεν προβλέπεται να τα λάβει μέσω της πρώτης δόσης από το νέο πρόγραμμα. Κι αυτό διότι μέχρι τότε δεν θα έχει υπάρξει νέο πρόγραμμα. ΟΙ προθεσμίες είναι άκρως δεσμευτικές. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 10-11 Αυγούστου και στη συνέχεια να υπάρξει άμεση έγκριση από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.
Υπό κανονικές συνθήκες, η Ελλάδα θα λάμβανε μια γενναία πρώτη δόση από το νέο πρόγραμμα, αν συμφωνήσει σε αυτό σε άμεσο χρόνο. Μάλιστα, η αισιόδοξη άποψη αναφέρει πως μέσα σε αυτό το διάστημα θα είχε συγκεκριμενοποιηθεί και ο ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο στήριξης. Επειδή, όμως, ο πραγματισμός είναι αυτό που χρειάζονται να επιδείξουν όλα τα μέρη, η πιθανότητα μιας δεύτερης χρηματοδότησης-γέφυρα, αναφύεται ξανά στο προσκήνιο.
Το Focus, αλλά και το New Europe κάνoυν λόγο για άλλα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ που θα έρθουν να προστεθούν στα 7,16 δισεκατομμύρια ευρώ που έλαβε η Ελλάδα τον Ιούλιο. Τα χρήματα αυτά θα έλθουν πάλι από τον EFSM, αν και υπάρχει και κάποιες άλλες λύσεις στο τραπέζι. Καταρχάς, ο EFSM αυτή τη στιγμή έχει χρήματα να δώσει, καθώς δεν δόθηκε η τελευταία δόση στο πρόγραμμα της Πορτογαλίας, όμως τα προβλήματα δεν είναι τόσο οικονομικής φύσης.
Οι χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη είχαν εναντιωθεί στο πρώτο πρόγραμμα-γέφυρα προς την Ελλάδα και είχαν ταχθεί κατά της παροχής βοήθειας από τον EFSM. Και αν τελικά το «κατάπιαν», αυτή τη φορά δεν είναι τόσο εύκολο να καμφθούν.
Το ερώτημα είναι γιατί η Ευρωζώνη να προχωρήσει σε μια παρόμοια «άσκηση» για δεύτερη φορά; Η απάντηση είναι σχεδόν προφανής: δεν θέλει να δει την Ελλάδα να χρεοκοπεί και δεν έχει άλλη επιλογή. Αυτή η λύση δεν θα είναι... αναίμακτη, καθώς για τα λάβει η Ελλάδα αυτά τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, θα χρειαστεί να περάσει από την ελληνική Βουλή μια ακόμη σειρά προαπαιτούμενων μέτρων. Μπορεί να μην έχουν την ευρύτητα των προηγούμενων, αλλά δεν θα είναι αμελητέα. Πάντως, το να λάβει χρήματα δίχως προαπαιτούμενα δεν υπάρχει περίπτωση. Επίσης, όσα περισσότερα χρήματα λαμβάνει η Αθήνα από το EFSM, τόσα λιγότερα θα δει να μπαίνουν στα ταμεία της από την πρώτη δόση της συμφωνίας, όταν και όποτε αυτή συναφθεί.