«Εργαζόμαστε με σκοπό να επιτευχθεί η συμφωνία, όπως ορίζουν τα χρονοδιαγράμματα, τόνισε σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
«Προσπαθούμε να είμαστε όπως πρέπει στα χρονοδιαγράμματα και ετοιμαζόμαστε για ό,τι έχει αποφασιστεί», πρόσθεσε ο κ. Μάρδας μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημειώνοντας παράλληλα ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι «ομολογουμένως πιεστικά» και ασκούν μεγάλη πίεση στο προσωπικό, που ήδη έχει σηκώσει μεγάλο βάρος.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί ομόλογο 3,2 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ, οι εταίροι θα πρέπει να εγκρίνουν ένα νέο δάνειο-γέφυρα, το οποίο όμως κατά πάσα πιθανότητα θα συνοδεύεται από νέα δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων, ανέφερε ο κ. Μάρδας, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι θεσμί είχαν ενστάσεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και για το συντελεστή του 8% στην εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα των 500.000 ευρώ και άνω.
Σε ό,τι αφορά πάντως τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, επισήμανε ότι πρόκειται για μέτρο που έχει πλέον «μπει σε τροχιά».αποφέρει χρήματα στο κράτος και εξυπηρετεί τους πολίτες, ακόμα κι αν δεν κινείται μέσα στην «κουλτούρα» που θα ήθελαν οι δανειστές.
Αναφορικά με τον ΦΠΑ ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο διόρθωσης, και πρόσθεσε ότι το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει προτάσεις «για να απαλύνει τις δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά».
«Το ζήτημα του 8% φορολόγησης των εισοδημάτων των “πλουσίων”, όπως ονομάζεται έχει τις αντιρρήσεις των δανειστών, είναι όμως αντικείμενο διαπραγμάτευσης», επεσήμανε ο υπουργός.
Τέλος, ο κ. Μάρδας επιβεβαίωσε πως οι έρευνες για παραβίαση των κεφαλαιακών ελέγχων στρέφονται πλέον και προς πολιτικά πρόσωπα.