Έπειτα από πέντε εβδομάδες, από τότε που επιβλήθηκαν τα capital controls, το ελληνικό Χρηματιστήριο ανοίγει τις πύλες του ξανά για διαπραγμάτευση.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ούτε ένας αναλυτής της αγοράς που να βάζει σε αυτή την επαναλειτουργία θετικό πρόσημο.
Ο Guardian, σε κεντρικό του άρθρο, σημειώνει πως αναμένεται μια «ταραχώδης συνεδρίαση» στο ελληνικό Χρηματιστήριο έπειτα από πέντε εβδομάδες σιγής του. Καίτοι η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης των ελληνικών μετοχών είναι το τελευταίο βήμα προς την οικονομική ομαλότητα, εντούτοις οι φόβοι για το πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές αυξάνονται κατακόρυφα.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει το δεδομένο της συμφωνίας και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πακέτο στήριξης, η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών και της αγοράς έχει τρωθεί σε σημαντικό βαθμό. Η αντανάκλαση αυτού του αρνητικού κλίματος αναμένεται να αποτυπωθεί στο ταμπλό των συναλλαγών με πολλές ρευστοποιήσεις.
Ο Τάκης Ζαμάνης της Beta Securities βλέπει ελαχιστότατες πιθανότητες να υπάρξουν ανοδικές τάσεις στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ενώ άλλοι traders βλέπουν μια μείωση της τάξης του 20%. Από την άλλη, υπάρχει και ένα επιπλέον επιβαρυντικό σημείο για τη σημερινή συνεδρίαση και έχει να κάνει με τις καθοδικές τάσεις που παρουσιάζουν οι ασιατικές αγορές όπου εμφανίζονται αρκετές ρευστοποιήσεις λόγω της ανησυχίας για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα.
Πάντα σύμφωνα με τους αναλυτές που αναφέρει ο Guardian, οι μετοχές που αναμένεται να δεχθούν ισχυρότερη πίεση είναι αυτές των τραπεζών που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιβολή των capital controls με αποτέλεσμα να χρειάζονται άμεσα ανακεφαλαιοποίηση.
Ανάλογο είναι και το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC που κάνει λόγο για «βαριές και αναμενόμενες απώλειες των ελληνικών μετοχών στη συνεδρίαση της Δευτέρας». Πάντως, προσθέτει, ακόμη και έτσι, το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο ανοίγει ξανά, είναι ένα θετικό βήμα προς την κανονικότητα την οποία η χώρα είχε απολέσει πριν από λίγες εβδομάδες. Και στο ρεπορτάζ του CNBC γίνεται λόγος για προβλεπόμενη πτώση της τάξης του 20%, αλλά και για απώλειες που θα έχουν να κάνουν και με την... ασιατική επιρροή που στην παρούσα φάση είναι αρνητική.