Τα σκοτεινά σημεία των ανακοινώσεων της Τρόικα - iefimerida.gr

Τα σκοτεινά σημεία των ανακοινώσεων της Τρόικα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Το μόνο σίγουρο μετά τη κοινή ανακοίνωση ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν είναι ότι... ολοκληρώθηκε επιτέλους η πιο περιπετειώδης αξιολόγηση από την υπογραφή του Μνημονίου και μετά, όπως επίσης ότι ο φετινός στόχος για το έλλειμμα πήγε... περίπατο λόγω ύφεσης αλλά και λόγω αποκλίσεων στην υλοποίηση κάποιων μέτρων από αυτά που είχε συμφωνήσει η ελληνική Κυβέρνηση με τη Τρόικα.

Από εκεί και πέρα, σε όλα τα υπόλοιπα θέματα είτε υπάρχει... ημίφως είτε... σκότος βαθύ, που σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπει θριαμβολογίες από την ελληνική πλευρά για την... επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων. Ακόμα και το κύριο ζητούμενο της αξιολόγησης, δηλαδή η εκταμίευση της 6ης δόσης, παραμένει στον αέρα, καθώς πέρα από την ανακοίνωση της Τρόικα που παραπέμπει στη συνεδρίαση του Eurogroup και του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε έσπευσε να βάλει "πάγο" στην Αθήνα ξεκαθαρίζοντας ότι όλα θα κριθούν από την αξιολόγηση της Τρόικας, με λίγα λόγια από τις νεώτερες εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους.

Ημίφως πέφτει και στο σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012, καθώς όπως επισημαίνει η Τρόικα, ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στα 14,9 δισ ευρώ είναι εφικτός μόνο εφόσον εφαρμοστούν αποφασιστικά τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση καθώς και το Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο. Σε αυτό το σημείο προκύπτουν δύο ζητήματα. Το ένα είναι εάν το φετινό έλλειμμα θα "κλείσει" τελικά στο 8,5% ή θα πιο ψηλά όπως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και ο υπουργός Οικονομικών, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί εάν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί επαρκούν για να καλυφθεί το 2012 ενδεχόμενη μεγαλύτερη "τρύπα" του 2011. Το δεύτερο είναι εάν θα καταφέρει η Κυβέρνηση να υλοποιήσει εγκαίρως μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, από τα οποία προσδοκάται σημαντική εξοικονόμηση δαπανών και την επόμενη χρονιά, όπως η επέκταση της εργασιακής εφεδρείας, το συμμάζεμα των δαπανών των ασφαλιστικών Ταμείων και των νοσοκομείων.

Και πάμε στα πρόσθετα μέτρα της περιόδου 2013- 2014, όπου το σκότος είναι βαθύ, καθώς όπως προκύπτει κι από την ανακοίνωση της Τρόικα, το εύρος και η ένταση των πρόσθετων μέτρων, θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί ο Προϋπολογισμός του 2012 στο πρώτο εξάμηνο, οπότε και θα πρέπει να αποφασιστούν οι νέες παρεμβάσεις για να υλοποιηθεί ο βασικός δημοσιονομικός στόχος που είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% στο τέλος του 2014. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη Τρόικα έχει εκπονήσει διαφορετικά σενάρια εργασίας, από τα οποία θα επιλεγούν τα πλέον κατάλληλα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012. Αυτό που έχει, ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η Τρόικα βλέποντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το τρένο της ανάπτυξης για μια ακόμα χρονιά, στέλνει μήνυμα στην Αθήνα ότι τα όποια πρόσθετα μέτρα πρέπει να είναι επικεντρωμένα στο σκέλος των δαπανών και όχι πάλι στα φορολογικά έσοδα.

Σκοτάδι ή μάλλον αμφισβήτηση -έστω με το... γάντι- υπάρχει και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, απ' όπου τα έσοδα για φέτος θα είναι λιγότερα από τα 5 δισ. ευρώ, για τα οποία είχε δεσμευθεί η ελληνική πλευρά. Ωστόσο, πέρα από αυτό η Τρόικα κρατά, πλέον σαφείς αποστάσεις από το συνολικό στόχο των 35 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014 και το ερώτημα που γεννάται είναι αυτό θα επηρεάσει τη συνολική αξιολόγηση της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του Χρέους....

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ