Σε κόκκινο συναγερμό οι ελληνικές τράπεζες για το «κούρεμα» του χρέους - iefimerida.gr

Σε κόκκινο συναγερμό οι ελληνικές τράπεζες για το «κούρεμα» του χρέους

Οικονομικό επιτελείο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν για το εύρος του «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα, καθώς από τις αποφάσεις αυτές θα κριθεί εν πολλοίς πόσες από τις ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί να περάσουν σε κρατικό έλεγχο, αδυνατώντας να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές για να καλύψουν τις αυξημένες τους κεφαλαιακές ανάγκες.

Παρά τη προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη πρώτη κρατικοποίηση τράπεζας αλλά κι από τις πληροφορίες για «κούρεμα» πάνω από 50% που θα ανέτρεπε όλα τα δεδομένα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, οι δηλώσεις του ότι δεν υπάρχει πρόθεση νέων κρατικοποιήσεων, μάλλον δεν έπεισαν και δεν θα πείθουν όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα για τις τελικές αποφάσεις σε επίπεδο Κορυφής.

Τις ανησυχίες αυτές ενισχύουν οι πληροφορίες που μεταδίδει το REUTERS για νέα stress tests- αστραπή από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα απαιτούν υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου με τον πήχη πλέον στο 7% (αντί του 5% στα stress tests του καλοκαιριού) περίπου 50 τράπεζες θα αποτύχουν και θα χρειαστεί να αντλήσουν κεφάλαια ύψους 99 δισ. ευρώ, ενώ το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αυτή τη φορά οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να αποτυπώσουν τα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους σε τιμές αγοράς, δηλαδή θα υποχρεωθούν να αποκαλύψουν πλήρως το «άνοιγμα» τους (και) στα ελληνικά ομόλογα.

Κι ενώ αναμένονται τη Τετάρτη οι πρώτες προτάσεις από τη Κομισιόν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- ήδη πάντως παρατηρούνται δύο διαφορετικές γραμμές με τους Γερμανούς να εμφανίζονται εναντίον μιας συνολικής λύσης και να συζητάνε για λύση ανά χώρα- εντός συνόρων έχουν αρχίσει οι υπολογισμοί για το τι θα σήμαινε ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» από το 21% που προβλέπει η απόφαση της 21ης Ιουλίου.

Ηδη, υπάρχουν εκτιμήσεις από τραπεζικούς παράγοντες που κάνουν λόγο για προβλέψεις περίπου 8,5 δισ. ευρώ, πέρα από τα περίπου 6,5 δισ. ευρώ, στη περίπτωση που το «κούρεμα» φτάσει στα επίπεδα του 50%. Ως αστάθμητος παράγοντας σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζονται τα ευρήματα της BLACKROCK που συνεχίζει το «ξεσκόνισμα» των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών και εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για «τρύπες» 10 δισ. ευρώ, τότε τα πράγματα θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολα.

Κατόπιν αυτών μόνο έκπληξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η εικόνα του τραπεζικού δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο οποίος μέσα σε 10 μόλις ημέρες έχει καταγράψει απώλειες που αγγίζουν το 35%, συμπαρασύροντας τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά των 725 μονάδων....

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ