Τον αντίκτυπο που έχει η επιβολή του περιορισμού κεφαλαίων στο εμπόριο και κυρίως στις εισαγωγές και εξαγωγές της Ελλάδας αναλύει στο ρεπορτάζ της για τους New York Times η Στέισι Κόουλεϊ.
Το ρεπορτάζ της ξεκινά από τον Τεντ Διαμαντή, έναν Ελληνα με βάση το Σικάγο που εισάγει κρασιά από την Ελλάδα, ο οποίος τονίζει ότι έχει βοηθήσει τους Ελληνες προμηθευτές του να έχουν στοκ σε μπουκάλια, ετικέτες και μελάνι εκτύπωσης, αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα βαρέλια τα οποία εισάγονται από την Ιταλία και τη Γαλλία. Οι Ελληνες παραγωγοί κρασιού, οι οποίοι θα ξεκινήσουν τον τρύγο σε δύο με τρεις εβδομάδες έχουν πρόβλημα να τα προμηθευτούν εξαιτίας των capital controls. «Χωρίς τη δυνατότητα να έχεις πρόσβαση στο κεφάλαιό σου, δεν μπορείς να αγοράσεις τίποτα. Η αγορά είναι παγωμένη» λέει ο κ. Διαμαντής.
Οι αμερικανικές εταιρείες που εισάγουν ελληνικά προϊόντα μάχονται με την αβεβαιότητα
Οι αμερικανικές εταιρείες που εισάγουν ελληνικά προϊόντα μάχονται με την αβεβαιότητα, σχολιάζει η δημοσιογράφος των Times της Νέας Υόρκης.
«Η εγχώρια αγορά στην Ελλάδα έχει στεγνώσει. Οι προμηθευτές μου βασίζονται στις εξαγωγές, αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν τα υλικά συσκευασίας των προϊόντων τους. Αυτό θα επιβραδύνει την οικονομία επί τα χείρω» αναφέρει ο Τζιμ Τσιμπούκης, εισαγωγές ελληνικών κρασιών και φαγητών ΠΟΠ στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.
Οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ανήλθαν στο 1 εκατ. δολάρια για το 2014
Σε αυτό το σημείο, η Στέισι Κόουλεϊ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ εισήγαγαν πέρυσι από την Ελλάδα προϊόντα αξίας 1 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα περισσότερα προέρχονται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Οι Ελληνες ζητούν από τους εισαγωγείς τους να μην τους στέλνουν χρήματα στην Ελλάδα
Αξιοσημείωτο είναι δε, το φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί μετά τα capital controls, με τους Ελληνες προμηθευτές να ζητούν από τους εισαγωγείς τους στις ΗΠΑ να μην στέλνουν πλέον χρήματα στην Ελλάδα, αλλά να καταθέτουν τις πληρωμές τους σε λογαριασμούς που διατηρούν σε άλλες χώρες, με πιο δημοφιλή επιλογή αυτή της Κύπρου.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στον Τζέρεμι Τζόνσον, ο οποίος διατηρεί την επιχείρηση Encore Foods στο Hingham της Μασαχουσέτης, ο οποίος έχει εντολή από τους Ελληνες εξαγωγείς να τους καθυστερήσει τις πληρωμές. «Εχουν περισσότερη εμπιστοσύνη σε εμάς αυτή την ώρα στο να τους κρατήσουμε τα λεφτά παρά να τους τα βάλουμε στο δικό τους τραπεζικό σύστημα» δηλώνει.
Επιπλέον, ο εισαγωγέας και πωλητής χονδρικής τροφίμων δίνει και μια άλλη διάταση του προβλήματος. Πελάτες του, εξαιτίας της ανησυχίας τους για την Ελλάδα ακυρώνουν τις παραγγελίες τους από τη χώρα. Για παράδειγμα, ένας εξ αυτών ακύρωσε την προγραμματισμένη για ολόκληρο το 2016 παραγγελία του. «Μου είπαν “Ξέρεις, θα επικεντρωθώ σε άλλη χώρα”. Δεν θέλουν να βρεθούν ξαφνικά στη θέση πως δεν θα μπορούν να λάβουν προϊόντα από την Ελλάδα» προσθέτει.
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Μόνικα Ντρίγκερ, της οποίας η μητέρα και ο σύζυγος είναι Ελληνες. Η ίδια είναι διευθύντρια της CultureBaby, μια μπουτίκ παιδικών ρούχων και διάφορων άλλων προϊόντων, όπως είδη διακόσμησης και κοσμήματα, αναφέρει στους New York Times πως οι πωλήσεις στην Ελλάδα έχουν καταρρεύσει για είδη πολυτελείας. Το βλέπει από τους σχεδιαστές επίπλων, κοσμημάτων και παπουτσιών με τους οποίους συνεργάζεται. Επιπλέον, οι άνθρωποι αυτοί παλεύουν να βρουν φτηνές πρώτες ύλες τις οποίες στην πλειοψηφία τους τις εισάγουν.
Η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τις εισαγωγές και η παρούσα κρίση έχει φέρει στην επιφάνεια τα μέρη της αλυσίδας εφοδιασμού που πλήττονται.
Ο Ευστάθιος Μαρτίνης, ιδιοκτήτης της επιχείρησης Kalamata Food Rurveyors στο Hayward της Καλιφόρνια έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες να πληρώσει αυτός στην Ιταλία τα μπουκάλια για το λάδι που χρειάζονται οι Ελληνες προμηθευτές του προκειμένου να το συσκευάσουν. Στη συνέχεια, θα συμψηφίσει το ποσό που έδωσε στους Ιταλούς με το ποσό που θα πληρώσει στους Ελληνες. Ο ίδιος τονίζει πως το να κάνεις επιχείρηση στην Ελλάδα έχει γίνει πολύ πιο ακριβό, καθώς συνεχώς επιβάλλονται νέοι φόροι, με αποτέλεσμα και τα προϊόντα που εξάγονται από τη χώρα να κοστίζουν περισσότερο.
Βέβαια, ο κ. Μαρτίνης επισημαίνει ότι το να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή θα σημάνει μια τεράστια αλλαγή. Το κόστος των ελληνικών προϊόντων θα πέσει κατακόρυφα, αλλά η παραγωγή και η ναύλωσή τους από μια απομονωμένη οικονομικά χώρα θα είναι ένας λογιστικός εφιάλτης.
Ακόμα κι αν η κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιηθεί, η ζημιά θα είναι τεράστια
«Ακόμα κι αν η κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιηθεί, η ζημιά θα είναι τεράστια» σχολιάζει η δημοσιογράφος της νεοϋορκέζικης εφημερίδας. «Οταν μιλώ με τους συνεργάτες μου, υπάρχει μια θλίψη στη φωνή τους για αυτό που συμβαίνει στην αγαπημένη τους χώρα» σχολιάζει ο κ. Τζόνσον.
Οι Ελληνες εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ έχουν ξοδέψει χρόνια για να χτίσουν την εικόνα της χώρας υπερατλαντικά και οι Αμερικάνοι έχουν ερωτευθεί πολλά προϊόντα, όπως το ελληνικό γιαούρτι, σχολιάζει η Κόουλεϊ παραθέτοντας τα λόγια του Τεντ Διαμαντή: «Πρέπει να προστατέψουμε το όνομα της Ελλάδας και να στείλουμε έξω το σωστό μήνυμα. Αυτή η κρίση που συμβαίνει δεν είναι μια κρίση κακής κουλτούρας, αλλά κακής διακυβέρνησης. Είναι σαν να έχεις έναν έμπορο ναρκωτικό κι έναν χρήστη ναρκωτικών. Ποιον θα κατηγορήσεις; Η Ευρώπη υπήρξε πολύ πρόθυμη να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα. Τώρα, ξαφνικά μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, βλέπεις ανθρώπους (στην Ελλάδα) να ψάχνουν γύρω τους και να λένε “Δεν μας έχει απομείνει τίποτα”».