Αντιμέτωπος με μια σκληρή εσωκομματική αντιπολίτευση που δεν αρκείται στο να καταψηφίζει το μνημόνιο στη βουλή αλλά απειλεί την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, όπως φάνηκε στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος που έγινε στο Σινέ Κεραμικός, βρίσκεται ο πρωθυπουργός .
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σήκωσαν το γάντι που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας και έκαναν εμπρηστικές ομιλίες, θέλοντας εμφανώς να οριστικοποιήσουν τη ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και να οριοθετήσουν τους όρους της επερχόμενης διάσπασης.
Αποδόμησαν πλήρως τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού που δήλωσε ότι παλεύει για την επιβίωση της Ελλάδας και τον καταγόρησαν για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η διάσπαση είναι προ των πυλών. Ο χρόνος δεν είναι γνωστός. Η εσωκομματική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα δεν δείχνει πρόθυμη να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ισχυρίζεται ότι είναι δικό της το κόμμα με το οποίο ξεκίνησαν τον αντι-μνημονιακό αγώνα.
Δεν είναι τυχαία η αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου: «Να θυμόμαστε από που ερχόμαστε: "Αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς", είπαμε», δήλωσε στην κεντρική επιτροπή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκείνη είναι θεματοφύλακας των αρχών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο πρωθυπουργός που ετοιμάζει «το χειρότερο μνημόνιο».
Η διάσπαση προ των πυλών
Είναι πιθανόν η ρήξη και διάσπαση να περιμένει το έκτακτο συνέδριο που θα γίνει μάλλον στις αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν είναι όμως απίθανο να ξεκινήσουν ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στο καλοκαίρι, αφού γύρω στις 20 Αυγούστου θα υπογραφεί η συμφωνία για το νέο μνημόνιο και με αφορμή αυτό, οι αντιφρονούντες ίσως θελήσουν να γράψουν τη δική τους πορεία, απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.
Ποιός θα είναι ο αρχηγός
Ερωτηματικό αποτελεί ποιος θα ηγηθεί αυτού του νέου σχήματος που θα επικαλείται το plan B και θα έχει στόχο την έξοδο από το ευρώ και την εισαγωγή της δραχμής. Ζωή και Λαφαζάνης έχουν σχεδόν ταυτόσημα πολιτικά επιχειρήματα αλλά έχουν και οι δύο κορυφαίες φιλοδοξίες. Οι παρεμβάσεις τους στη βουλή ήταν αρχηγικές, επικαλέστηκαν και οι δύο το DNA της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα θα ήθελαν και οι δύο να ηγηθούν του νέου κομματικού σχήματος.
Ο ρόλος Βαρουφάκη
Ο ρόλος που θα παίξει ο Γιάνης Βαρουφάκης και αν θα ενταχθεί σε νέο κόμμα παραμένει ένα αίνιγμα. Ο πρώην υπουργός είναι απομονωμένος από την ηγετική ομάδα της πλειοψηφίας, τραυματισμένος στην εικόνα του σε Ελλάδα και εξωτερικό και δείχνει αποφασισμένος να ακολουθήσει πορεία απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι όμως γνωστό κατά πόσο θέλει να ταυτιστεί με κομματικά στελέχη όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και να περιοριστεί σε ένα νέο σχήμα. Εν τω μεταξύ δικογραφίες για το plan B που ετοίμαζε μυστικά έχουν φθάσει στη βουλή και αναμένεται με ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσει η πρόεδρος του κοινοβουλίου στην όλη διαδικασία. Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται την Παρασκευή η απάντηση που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, στην Ωρα του Πρωθυπουργού, για τις αμφιλεγόμενες πρακτικές του πρώην ΥΠΟΙΚ, αφού δέχτηκε να τοποθετηθεί σε αντίστοιχη ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά.
Εμμεσα πρότεινε διαζύγιο ο Τσίπρας
Έκτακτο, ανοιχτό συνέδριο το Σεπτέμβρη «που θα απαντήσει στα στρατηγικά ερωτήματα για την τακτική μας, για τους μεσο- και μακροπρόθεσμους στοχους μας, για τις πιθανές εναλλακτικές», πρότεινε από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.
«Να συμφωνήσουμε σήμερα το χρονοδιάγραμμα με το οποίο τα μέλη μας θα αναζητήσουν απαντήσεις», πρόσθεσε ενώ κατέθεσε εναλλακτικά πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή επί της άποψης που θεωρεί ότι «υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που περνάει μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας και ότι υπήρχε εναλλακτική τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου».
«Να απευθυνθούμε στα μέλη του κόμματος διοργανώνοντας δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή με συντεταγμένες και σύντομες διαδικασίες», είπε ο Αλ. Τσίπρας, καθώς «αυτή η άποψη θεωρεί ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός και δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το έκτακτο συνέδριο. Αυτή η άποψη, που δεν αφορά μόνο τη βραχυπρόθεσμη στρατηγική του κόμματος αλλά τον τόπο και τον ελληνικό λαό, αυτή η κρίσιμη απόφαση να μην υποβαθμιστεί, να απευθυνθούμε στα μέλη του κόμματος διοργανώνοντας δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή».
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι! είπε ο κ. Τσίπρας πετώντας το γάντι στους εσωκομματικούς του αντιπάλους.
Λαφαζάνης: Εχουμε τη δικτατορία του ευρώ
Λέγοντας ότι δεν έχουμε δημοκρατία αλλά δικτατορία του ευρώ, ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος και από αυτό το βήμα επέμεινε ότι υπάρχουν 35 δισ. ευρώ σε χαρτονομίσματα τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.
Μερικά από τα βασικά σημεία της τοποθέτησης Λαφαζάνη:
• Πρέπει από τα πρακτικά να αφαιρεθούν πράγματα, ότι δηλαδή το μυστικό plan b σημαίνει πραξικόπημα και ότι αν ίσχυαν αυτά που λέει κάποιος σύντροφός μας θα ήταν η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο
• Κανείς δεν κρατάει κανένα αριστερόμετρο. Δεν υπάρχουν αριστερόμετρα.
• Αυτό το κόμμα όλοι το έχουμε πονέσει και το κόμμα αυτό και το προηγούμενο απ' αυτό, δηλ. το ΣΥΝ και τα έχω πονέσει πολύ, παρά το ότι ήμουνα διαφωνών.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ενότητα για να πάει μπροστά η χώρα, για να πάει μπροστά η Αριστερά, γι αυτό κάποιοι δίνουμε τη μάχη. Για να μη πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό τέλμα.
• Θα οδηγηθούμε σε εξευτελισμό αν θεσμοθετήσουμε τη μνημονιακή πολιτική και αν συνομολογήσουμε ένα τρίτο μνημόνιο. Έχουμε έναν ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό, δεν υπάρχει δημοκρατία.
• Στην πραγματικότητα αν θέλουμε να ορίσουμε το πολίτευμα μας έχουμε δικτατορία του ευρώ. Επικρατεί ο ευρωμονόδρομος, δεν έχουν σημασία τα δημοψηφίσματα και το ερώτημα είναι θα το ανεχτούμε;
• Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία που έχω ακούσει ποτέ, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Βεβαίως η εναλλακτική λύση δεν είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία.
• Υπάρχουν 35 δισ. Ευρώ σε χαρτονομίσματα και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για τη μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα. Και ποιος ξέρει πόσα αλλά υπάρχουν σε στρώματα και θυρίδες.
Σε ό,τι αφορά στις κομματικές διαδικασίες, είπε πως είναι μια κοροϊδία το να κάνουμε συνέδριο αφού η Βουλή έχει ψηφίσει τη συμφωνία. «Τέτοια δημοκρατία θέλουμε, τη δικτατορία του ευρώ, να τη χαιρόμαστε» κατέληξε.
Λαφαζάνης για την πρόταση Τσίπρα: Πάλι δημοψήφισμα; Κάναμε και πήραμε 62%
Δηκτική απάντηση στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εσωκομματικό δημοψήφισμα έδωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε σύντομη παρέμβαση που πραγματοποίησε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πόσα δημοψηφίσματα θα κάνουμε πια, κάναμε και πήραμε 62%» σχολίασε λακωνικά ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας.
Ζωή: Είναι το χειρότερο μνημόνιο!
Σε μια ομιλία «φωτιά» προχώρησε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και εκτοξεύοντας πυρά από το βήμα της ΚΕ, τόνισε με νόημα πως η κυβέρνηση δεν εξάντλησε όλα της τα «όπλα».
Μεταξύ άλλων η ΠτΒ είπε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ είναι ιστορικής σημασίας και υπαρξιακής διάστασης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσδιορίζει την ευθύνη μας απέναντι σε κοινωνία, λαό και ιστορία από εδώ και πέρα. Μια τέτοια ημέρα δεν μπορεί η συλλογικότητα να σφυρίζει αδιάφορα. Δε διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει σε 14 ημέρες τρία κατεπείγοντα και να ετοιμάζεται να φέρει μια εξουθενωτική συμφωνία, το τρίτο χειρότερο μνημόνιο και οτι θα υποδεχόμαστε την Τρόικα.
Δε γίνεται να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία. Να θυμόμαστε από που ερχόμαστε: "Αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς", είπαμε.
"Ανοίγουμε δρόμους στην ελπίδα", είπαμε. "Για να πάρουνε τα όνειρα εκδίκηση", είπαμε και υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα για να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός. "Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος", είπαμε και δεν μπορούσαμε να εννοούμε κάτι διαφορετικό απ'το ότι θα υπερασπιστούμε το λαό μας και το άρθρο 114 του Συντάγματος. "Η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι", είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στο "the game is over" του Τουσκ.
Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από το συλλογικό υποκείμενο, τον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως και όχι κατόπιν εορτής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη νομιμοποίηση να ψηφίσει το νέο μνημόνιο.
Μπορεί η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει άλλο πρόγραμμα από αυτό με το οποίο εκλέγηκε; Όχι. Θα βρει η κυβέρνηση τον τρόπο να προστατέψει την κοινωνία από τα μέτρα του μνημονίου; Όχι. Μπορεί η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη διαφθορά όταν ήδη με τα προαπαιτούμενα αναγκάστηκε να διατηρήσει στη θέση του τον διωκόμενο πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ και να εξυπηρετήσει τις τράπεζες με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έναντι των πολιτών; Όχι.
Όλα αυτά τα όχι μπορούν να συγκροτηθούν σε ένα σχέδιο απεγκλωβισμού από τα μνημόνια, πριν αλυσοδεθεί η χώρα σε ένα καινούργιο μνημόνιο. Θα έπρεπε να δουλεύουμε ήδη συλλογικά και συντεταγμένα προς την αντίθετη (του μνημονίου) κατεύθυνση. Η ΚΕ να αποφασίσει διαρκείς συνεδριάσεις όλων των οργάνων μας και συστράτευση για να αποτρέψουμε αυτό που δε θα μπορούμε εκ των υστέρων να αποφύγουμε».