Αγρια μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα χρεωθεί τη διάσπαση - iefimerida.gr

Αγρια μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα χρεωθεί τη διάσπαση

Φωτογραφία: intimenews/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Από μια λεπτή κλωστή κρέμονται οι ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ και οι διεργασίες στο εσωκομματικό πεδίο κορυφώνονται, με τις απόψεις όλων των τάσεων να αποτυπώνονται στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει εκτάκτως αύριο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν βγήκε «λευκός καπνός» και όλες οι πλευρές διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τις βασικές…γραμμές έτσι όπως διατυπώθηκαν να είναι δύο:

1.Η πλευρά της πλειοψηφίας πρότεινε Έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο, ώστε μέχρι τότε να γίνει προσυνεδριακός διάλογος και οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν να συνοδεύονται από την εκλογή νέων μελών.

2.Σε άλλο μήκος κύματος, η πτέρυγα Λαφαζάνη επέμεινε στην πάγια θέση για Διαρκές συνέδριο το συντομότερο δυνατό (πράγμα που σημαίνει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ισχύουν κανονικά οι συσχετισμοί του τελευταίου τακτικού συνεδρίου) και η Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει την « υπογραφή ή μη της συμφωνίας».

Ερχεται νέο κείμενο από τους «53» στην Κεντρική Επιτροπή

Εκτός διαμάχης ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα», όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί, μένουν οι «53» οι οποίοι συνεδρίαζαν ως αργά τη νύχτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr η εν λόγω τάση θα κατεβάσει ξεχωριστό κείμενο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μέσω του οποίου θα καταγράφεται η αντίθεση σε οποιουδήποτε είδους συνέδριο «εδώ και τώρα». Αντιθέτως, θα εστιάζουν στην ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος, προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος και χώρος, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην οδηγηθεί σε διάσπαση και νηφάλια να αποτιμήσει τη νέα πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώθηκε.

Το εσωκομματικό δημοψήφισμα

Καλά ενημερωμένες πηγές πάντως, σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η πλευρά της πλειοψηφίας πρότεινε αρκετές «διεξόδους» στη μειοψηφία, ούτως ώστε το κλίμα να μην πολωθεί κι άλλο.

Με το blame game για το ποιος θα έχει την ευθύνη μιας τυχόν διάσπασης να συνεχίζεται, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη συνεδρίαση, έθεσε στο «τραπέζι» και τη λύση ενός εσωκομματικού δημοψηφίσματος (το οποίο διενεργείται μεταξύ των εγγεγραμμένων μελών έως και τους τελευταίους δύο μήνες) εν είδη...αντιπρότασης στο να εγκρινόταν η συμφωνία από την ΚΕ (πράγμα που πρότεινε η Πλατφόρμα).

Ωστόσο, ούτε αυτή η εκδοχή έγινε δεκτή από τη μειοψηφία με το σκεπτικό ότι θα είναι τουλάχιστον παράδοξο λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο Οχι» στο λαϊκό δημοψήφισμα, το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το «Ναι» στο μνημόνιο 3.

Μάλιστα, οι «ρευματίες» καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης φέρεται να…κατηγόρησαν τους «προεδρικούς» για μη τήρηση των καταστατικών διαδικασιών αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι αυτοί θα έχουν και την ευθύνη μιας τυχόν διάσπασης.

Ούτε όμως από τους «53» έγινε δεκτή με καλό μάτι η συγκεκριμένη πρόταση, με στελέχη να εξηγούν πως «δεν έχει νόημα να τεθεί ένα τέτοιο ερώτημα από τη στιγμή που εκ των πραγμάτων η συμφωνία δεν είναι καλή».

«Κάποιοι έχουν επιλέξει τη ρήξη»

Υπό αυτό το πρίσμα, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αργά χθες βράδυ δήλωνε στο iefimerida.gr ότι «είναι προφανές πως κάποιοι έχουν επιλέξει τη ρήξη, από τη στιγμή που κάναμε τα πάντα για να πέσουν οι τόνοι και τους προτείναμε χίλια δύο πράγματα».

Τέλος, οι αποφάσεις για το χαρακτήρα του συνεδρίου θα ληφθούν την Πέμπτη, αν και όλα δείχνουν πως το πολιτικό και ψυχολογικό χάσμα εντός του κόμματος βαθαίνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ