Η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν θα επηρεαστεί από οποιαδήποτε μελλοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς η αξιολόγηση οδηγείται κατά κύριο λόγο από την ισχύ των κρατών της Ευρωζώνης οι οποίες ενεργούν ως εγγυητές, αναφέρει η Moody's Investors Service σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Ο οίκος σημειώνει ότι το EFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας με το ανεξόφλητο υπόλοιπο δανείων της τάξης των 130,9 δισ. ευρώ. Το Ταμείο δεν χρηματοδοτεί πλέον κάποιο άλλο πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει αναλάβει από τον Οκτώβριο του 2012.
"Η άποψη μας είναι ότι ούτε μια παράταση του ορίζοντα ωρίμανσης του ελληνικού χρέους, ούτε μια μείωση του αρχικού κεφαλαίου θα έχουν επιπτώσεις στην πιστοληπτική θέση του EFSF", αναφέρει η Kathrin Muelhbronner, Senior Vice President και συντάκτης της έκθεσης. "Η αξιολόγηση του EFSF ουσιαστικά καθορίζεται από την πιστοληπτική ικανότητα των μεγάλων εγγυητών με υψηλή βαθμολογία", προσθέτει.
Ο οίκος σημειώνει ότι αν και τα δάνεια του EFSF προς την Ελλάδα είναι μεγάλα, το μέγεθος τους σε σχέση με το ΑΕΠ των εγγυητών είναι περιορισμένο και διαμορφώνεται μεταξύ 1,2% και 3,0%. Τα επόμενα χρόνια, οι πληρωμές της Ελλάδας προς το EFSF είναι μέτριες. Η Ελλάδα είχε πάρει μια μεγάλη παράταση των λήξεων και μείωση των επιτοκίων το Νοέμβριο του 2012 και η πρώτη αποπληρωμή στο EFSF δεν πρόκειται να καταβληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, αναφέρει ο οίκος.