Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Στην Κουμουνδούρου θέλουν να διαμορφώσουν τον χάρτη των εσωκομματικών διαδικασιών μετά το παγιωμένο ρήγμα στο κόμμα.
Τα δύο στρατόπεδα -Ποιοι θέλουν διαρκές και ποιοι έκτακτο συνέδριο
Στη συνεδρίαση αναμένεται να συγκρουστούν οι δύο πλευρές, καθώς από τη μία η ηγετική ομάδα θεωρεί πως οι διαφορές θα μπορέσουν να λυθούν σε ένα έκτακτο συνέδριο. Μάλιστα όπως αναφέρουν θα μπορούσε να συγκληθεί και μέσα στον Αύγουστο, ή το αργότερο το Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή στις διαδικασίες και όσων μελών εντάχθηκαν στο μεταξύ -από το προηγούμενο συνέδριο του 2013- στο κόμμα. Αντίθετα η πλευρά Λαφαζάνη θεωρεί ότι, εάν είναι να συγκληθεί συνέδριο, αυτό πρέπει να είναι το «διαρκές» συνέδριο, αυτό που έχει δηλαδή τη σύνθεση του 2013.
Από την άλλη πλευρά η Αριστερή Πλατφόρμα ζητάει την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να πάρει θέση στις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου και στο κατά πόσο κρίνονται σωστές ή όχι. Η ηγεσία πάντως υποστηρίζει πως η συνεδρίαση της Κ.Ε. θα πρέπει να γίνει μόνο για να αποφασιστεί η διεξαγωγή του συνεδρίου.
Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις, με τους περισσότερους να εστιάζουν στις πρωτόγνωρες συνθήκες με τις οποίες και ήρθε αντιμέτωπος ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πανσπερμία απόψεων κατεγράφη και για τα διαδικαστικά.
Γεροβασίλη: Η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει μια τακτική ρήξης
Αναφορικά με την χθεσινή συγκέντρωση στον "Πανελλήνιο" με ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη είπε ότι αυτό που φάνηκε και χθες, πραγματικά είναι ότι αυτό που αντιληφθήκαμε, «αυτό που αντιλαμβάνομαι και εγώ, είναι ότι έχει γίνει μια επιλογή ρήξης από πλευράς της μειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτή τη συγκέντρωση, αλλά και από τη ρητορική».
«Από εκεί και πέρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό. Αυτή είναι η μειοψηφική άποψη. Υπάρχουν αποφάσεις 27 Νομαρχιακών Επιτροπών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, που είναι διαφορετικής αντίληψης. Και βεβαίως, θα γίνουν και οι συλλογικές διαδικασίες και θα ζυμωθούν και οι απόψεις, όπως χρειάζεται να γίνει, διότι τα βιαστικά δεν είναι πάντα και τα καλύτερα. Επομένως, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες, συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα και σε επίπεδο κομματικό», πρόσθεσε.
Σχετικά με το αν θα περιλαμβάνονται στα εκλογικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που διαφωνούν σε βασικά θέματα οικονομικής πολιτικής, η κα Γεροβασίλη είπε ότι: «αυτά θα λυθούν στις διαδικασίες που θα επιλέξει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία. Επομένως, δεν θα επιλυθούν σε πιθανές εκλογές στο μέλλον. Θα έχουν επιλυθεί πιθανόν από πριν». Και επανέλαβε την εκτίμηση ότι «η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και η μειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαίνεται ότι έχουν από μεριάς τους επιλέξει μια τακτική, ακολουθούν επιλογή ρήξης. Αυτό φαίνεται μέχρι σήμερα».
Τόνισε ότι το δίλημμα αφορά το "εντός ή εκτός ΕΕ", το αν "η Αριστερά πρέπει να παραμείνει ή όχι στην κυβέρνηση" και η συζήτηση "για το ποια Ευρώπη παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ".
Οσα έγιναν στη συνεδρίαση της Δευτέρας
Στελέχη από το «ρεύμα », διατύπωσαν την άποψη για «διαρκές συνέδριο τώρα, πριν τη συμφωνία», ενώ οι πιο...σκληροπυρηνικοί ζήτησαν η Κεντρική Επιτροπή να είναι το όργανο που θα λάβει τις αποφάσεις για τη συμφωνία και για τα θέματα του συνεδρίου. Επίσης, δεν έλειψαν και οι πιο μετριοπαθείς φωνές εντός της Πλατφόρμας, που τάχθηκαν υπέρ του να προχωρήσουν συντεταγμένα όλες οι διαδικασίες.
Οι «53» και η «Ενωτική Κίνηση» τάχθηκαν υπέρ της προεδρικής γραμμής για έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ενωτικός εμφανίστηκε στην εισήγησή του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Τάσος Κορωνάκης ο οποίος φέρεται για άλλη μια φορά να εξέφρασε την αντίθεσή του σε πειθαρχικά μέτρα κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα προς όλες τις πλευρές, ώστε κανείς να μην προκαλεί. Επίσης, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει σχέδιο απεγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ από το μνημόνιο.
Προς το τέλος δε της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός θέλοντας μάλλον να μετρήσει δυνάμεις, έριξε το...γάντι στους διαφωνούντες προτείνοντάς τους να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο στις 8-9 Αυγούστου, με το σκεπτικό ότι θα έχουν εκλεγεί νέοι σύνεδροι και ότι θα μπορέσει να βγει αλώβητος.
Εντός της ημέρας αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενώ είναι αξιοσημείωτη η δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου για την κίνηση Λαφαζάνη να πραγματοποιήσει ηγετικής φύσεως ομιλία, με πολλούς να ερμηνεύουν αυτή την κίνηση ως ένα βήμα προτού φτιάξει δικό του κόμμα.
Διαβάστε ποιες είναι στα στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ που θα συγκρουστούν στο συνέδριο