Μετά από πολυήμερη απουσία από την «πρώτη γραμμή» ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να «βγει» και πάλι μπροστά. Οι συνεργάτες του εκπόνησαν ένα πρόγραμμα εσωτερικών κινήσεων με τις οποίες θα επιχειρήσει να σπάσει τη φημολογία περί παραίτησης του – τουλάχιστον προσώρας.
Από το πρωί έχει ξεκινήσει να βλέπει έναν έναν όλους τους κορυφαίους υπουργούς που μετέχουν στην Κυβερνητική Επιτροπή. Θεωρητικά οι συναντήσεις έχουν ως περιεχόμενο την προώθηση των προτεραιοτήτων τους. Ωστόσο στις ωριαίες περίπου επαφές που θα έχει με τον καθένα ξεχωριστά ο Πρωθυπουργός θα ακούσει προτάσεις για τον πολιτικό σχεδιασμό και την στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Μάλιστα αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τη σύνθεση των σημερινών συναντήσεων καθίσταται προφανές ότι πρόκειται για συναντήσεις πολιτικής τακτικής.
Όλοι όσοι κλήθηκαν στη Βουλή έχουν διατυπώσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προτάσεις πολιτικής διαχείρισης για το επερχόμενο «τσουνάμι»:
- Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει προσφυγή σε εκλογές.
- Ο Κώστας Σκανδαλίδης έχει θέσει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Εμμέσως το ίδιο ζητά και ο Χάρης Καστανίδης μέσω δημοψηφίσματος όμως, για το οποίο επιμένει.
- Η Άννα Διαμαντοπούλου ζητά κινήσεις ευρύτατης συναίνεσης και μεταξύ άλλων έχει προτείνει συνάντηση του Παπανδρέου με τους πρώην πρωθυπουργούς.
- Ο Γιάννης Ραγκούσης έχει επισημάνει ότι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφικές ενώ διαθέτει το πολιτικό ένστικτο για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι τέτοιου είδους συναντήσεις δεν τις είχε κάνει ο Πρωθυπουργός πρίν την συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Αντιθέτως είχε πραγματοποιήσει μια συνεδρίαση της Κυβερνητικής εν ολομελεία, κατά την οποία μάλιστα υπήρξε κόντρα αρκετών υπουργών με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αναφορικά με την προοπτική του selective default.
Τα τετ-α-τετ τα ζήτησαν τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος όσο και η Άννα Διαμαντοπούλου κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΥΒΕΠ κατά την οποία δεν έγινε καμία συζήτηση για το χρέος μετά από παράκληση του ίδιου του πρωθυπουργού και του Ευάγγελου Βενιζέλου, γεγονός που ενόχλησε τους "κορυφαίους".
«Αν φοβάσαι ότι κάτι θα διαρρεύσει, κάλεσε μας έναν-έναν» είπαν στον Γιώργο Παπανδρέου. Μάλιστα κάποιοι υπουργοί ζητούσαν μετ' επιτάσεως να υπάρξει νέα συνεδρίαση του οργάνου πριν την Σύνοδο Κορυφής, για να εκθέσουν τις απόψεις τους αλλιώς "ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του" όπως έλεγαν με νόημα.
Από τις 11 ο Πρωθυπουργός συναντά τους υπουργούς: Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, Εσωτερικών, κ. Χάρη Καστανίδη και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γιάννη Ραγκούση.
Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Ενώ αυτή την εβδομάδα ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με βουλευτές περιφερειών.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Παπανδρέου πριν τη Σύνοδο Κορυφής θα έχει επαφές και με τους πολιτικούς αρχηγούς, κάτι που δεν απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος όμως απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο σύσκεψης αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Εμείς είμαστε πάντα ανοικτοί σε κινήσεις ενημέρωσης. Δεν τίθεται, όμως, θέμα σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό το δηλώνω κατηγορηματικά» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.
Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου τόνιζαν την ανάγκη να εμφανιστεί και πάλι στο προσκήνιο ο Πρωθυπουργός και να μετάσχει ενεργά. «Πρέπει να πρεσάρει τους υπουργούς –να πάει και στα υπουργεία αν χρειαστεί – και να κινητοποιήσει και το κόμμα» έλεγαν χαρακτηριστικά. Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ένιωσε την ανάγκη να σημειώσει – μετά και τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί αποχώρησης του κ. Παπανδρέου - ότι «ο Πρωθυπουργός είναι παρών, έχει έντονη δραστηριότητα και ασχολείται με πολύ δραστήριο τρόπο με τις διεθνείς εξελίξεις».