Η Κύπρος γίνεται... Κατάρ - iefimerida.gr

Η Κύπρος γίνεται... Κατάρ

Κύπρος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο «κλάμπ» των ισχυρών πλουτοπαραγωγικών κρατών φαίνεται ότι μπαίνει η Κύπρος με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία που προκύπτουν από την πλατφόρμα του «οικοπέδου 12» και τα οποία ξεπερνούν ακόμη και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.

Οι μέχρι τώρα μετρήσεις δείχνουν ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι εκτιμούσαν και οι πλέον αισιόδοξοι.

Η είδηση είναι ιστορική για τη μεγαλόνησο ενώ αναμένεται εντός της εβδομάδας επίσκεψη του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια στην πλατφόρμα της Noble Energy, μία κίνηση ισχυρού πολιτικού συμβολισμού. Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» δεν αποκλείεται να συνοδευτεί και από το πρώτο «άναμμα» φλόγας στην πλατφόρμα το οποίο θα προέρχεται από τα έγκατα της θάλασσας της «Αφροδίτης».

Προς το παρόν πάντως η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει το ενδεχόμενο επίσκεψης του κ. Χριστόφια στην πλατφόρμα.

Υπομονή... Σε ένα χρόνο τα πορίσματα

Υπομονή συστήνει η Υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου για το φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι "βρισκόμαστε τώρα γύρω στα 2.200 μέτρα, κάτω από το βυθό της θάλασσας κι ο στόχος είναι να φτάσουμε στα 4.000 μέτρα".

Σε οποιοδήποτε στάδιο μίας γεώτρησης για την εξεύρεση υδρογονανθράκων, μπορεί να προκύψουν ίχνη αερίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εντοπίσαμε το κοίτασμα, ανέφερε η υπουργός.

Όπως δήλωσε η υπουργός, στο περιθώριο της παρουσίασης των πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2010, οι πρώτες ενδείξεις για το κοίτασμα αναμένονται τον ερχόμενο Δεκέμβρη, ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία τελικής αξιολόγησης των κοιτασμάτων θα διαρκέσει περίπου ένα έτος.

Ερωτηθείσα σχετικά με σημερινό δημοσίευμα του "Φιλελεύθερου" περί ανεύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε μικρότερο βάθος και σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, στο "οικόπεδο 12", απάντησε ότι κατανοεί την προσδοκία και ανυπομονησία των ΜΜΕ και του κόσμου για τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή η ερευνητική γεώτρηση βρίσκεται στα μέσα του στόχου, λέγοντας ότι "βρισκόμαστε τώρα γύρω στα 2.200 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας" και ότι "ο στόχος είναι να φτάσουμε στα 4.000 μέτρα", όπου υπάρχει η προσδοκία για εντοπισμό του κοιτάσματος.

Παραβιάσεων συνέχεια

Την ίδια ώρα η Αγκυρα εμμένει στην πολιτική του «τσαμπουκά» παραβιάζοντας σχεδόν καθημερινά τον κυπριακό εναέριο χώρο ενώ χθες η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» παραβίασε τα εθνικά χωρικά ύδατα της Ελλάδας στην περιοχή μεταξύ Κέας και Κύθνου. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης η φρεγάτα παρακολουθείται από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Κλίντον : «Μην τραβάτε το σκοινί»

Οι σπασμωδικές κινήσεις της Αγκυρας έχουν προκαλέσει την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία εκφράζεται πλέον σε ανώτερο επίπεδο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal» η Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να μη στείλει πολεμικά σκάφη ανοιχτά της Κύπρου και να σταματήσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για συστάσεις της κ. Κλίντον προς Τούρκους αξιωματούχους ότι ενδεχόμενη «άνοδος της θερμοκρασίας» στην Κύπρο δύναται να βλάψει και αμερικανικά συμφέροντα. Παράλληλα η εφημερίδα επικαλείται την ανησυχία Αμερικανών αξιωματούχων αναφορικά με την ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ καλεί τον Πρόεδρο Ομπάμα να θέσει αυστηρές γραμμές σχετικά με τα τεκτενόμενα στην περιοχή, είτε με έντονη διπλωματική δραστηριότητα είτε με ισχυρή παρουσία του αμερικανικού ναυτικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ