AFP: O πονοκέφαλος της Ελλάδας -Πώς να αρθούν τα capital controls - iefimerida.gr

AFP: O πονοκέφαλος της Ελλάδας -Πώς να αρθούν τα capital controls

(EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πώς θα αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων που προστατεύουν τις τράπεζες, αλλά «πνίγουν» την υπόλοιπη οικονομία; Αυτός είναι ένας πονοκέφαλος που δεν χρειαζόταν η ελληνική κυβέρνηση, γράφει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τον τελευταίο μήνα, η Ελλάδα είναι οικονομικά αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο χρόνο, σημειώνει το δημοσίευμα, περιγράφοντας τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά από την επιβολή των capital controls στις 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Ντιέγκο Ισκάρο, οικονομολόγο στην IHS, το πρόβλημα με τους ελέγχους κεφαλαίων είναι πως «εύκολα επιβάλλονται, πολύ δύσκολα ανατρέπονται». Ή όπως το θέτει ο Ντίετμαρ Χόρνουνγκ, αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Moody's, «η εμπιστοσύνη στις τράπεζες χάνεται εύκολα, αλλά χρειάζονται χρόνος για να αποκατασταθεί».

Η Ισλανδία είναι το καλύτερο παράδειγμα για αυτό, τονίζει το δημοσίευμα. Στη χώρα μόλις τώρα έχει αρχίσει η άρση των ελέγχων κεφαλαίων που επιβλήθηκαν το 2008. Η Κύπρος επίσης μόλις έκανε την ίδια διαδικασία για τους περιορισμούς που είχαν κριθεί αναγκαίοι το 2013.

«Ακόμη και στην Κύπρο, με μία κυβέρνηση που ασχολήθηκε αποφασιστικά με τις μεταρρυθμίσεις, μία διαδικασία που πήγε καλά- χρειάστηκαν δύο χρόνια», τονίζει ο Φρεντερίκ Ντουκροζέ, οικονομολόγος της Credit Agricole.

Σε ότι αφορά ενδεχόμενο «κούρεμα», οι αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα ότι συνέβη στην Κύπρο. «Εκεί αυτό ήταν πιο εύκολο πολιτικά, αλλά επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους ξένους», αναφέρει ο Ντουκροζέ.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική. Οι περισσότεροι μεγάλοι καταθέτες έχουν αποσύρει ήδη τα χρήματά τους. Οι εναπομείνασες ανασφάλιστες καταθέσεις είναι κυρίως ελληνικών επιχειρήσεων», αναφέρει η Σοφία Κόπολα στο blog της. «Κούρεμα σε αυτές θα ήταν πολύ πιο καταστροφικό για την ελληνική οικονομία από ότι το bail in που έγινε στην Κύπρο», προσθέτει η οικονομολόγος.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποδυναμωμένες τράπεζες πρέπει να ενισχυθούν πριν καταστεί δυνατή η άρση των capital controls. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν τα stress tests της ΕΚΤ και μετά η ανακεφαλαιοποίηση. Μόλις αυτό ολοκληρωθεί, ή ακόμη και νωρίτερα αν η ΕΚΤ είναι ικανοποιημένη από την πορεία των συζητήσεων, η Ελλάδα θα μπορέσει να άρει τους περιορισμούς στις αναλήψεις, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ capital controls τράπεζες ανακεφαλαιοποίηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ