«Φωτιές» ανάβει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, καθώς επικαλούμενο πηγές της Τρόικας, υποστηρίζει ότι οι τεχνοκράτες εισηγούνται ακόμα πιο χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια, καθώς η ελληνική οικονομία είναι κατεστραμμένη.
Το καλό νέο για την Αθήνα δημιουργεί, ωστόσο, νέα δεδομένα, αφού όσο μικραίνουν τα πρωτογενή πλεονάσματα τόσο μεγαλώνει το χρηματοδοτικό "κενό" για την περίοδο που καλύπτει το νέο δάνειο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Είτε ότι το νέο δάνειο πρέπει να ξεπεράσει τα 86 δισ ευρώ και να πλησιάσει ενδεχομένως τα 95 δισ ευρώ είτε να τεθεί σοβαρά επί τάπητος το σενάριο του «κουρέματος» του Χρέους για να βγει ο λογαριασμός. Και στην πρώτη και πολύ περισσότερο στη δεύτερη περίπτωση, οι αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους- ειδικά τους Βόρειους- θα είναι εντονότατες και σίγουρα θα σιγουρευτούν από ασφυκτικές πιέσεις για πολύ σκληρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το 2016 ο στόχος θα είναι 1% αντί του προγραμματισμένου 2%. Το 2017, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι επίσης μικρότερο από το προκαθορισμένο 3% και παραμένει ανοιχτό εάν το 2018 το επιδιωκόμενο ποσοστό του πλεονάσματος 3,5% μπορεί να επιτευχθεί.