Φόβοι για τεράστια οικολογική καταστροφή στη Νέα Ζηλανδία - iefimerida.gr

Φόβοι για τεράστια οικολογική καταστροφή στη Νέα Ζηλανδία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πετρελαιοκηλίδα που προήλθε από το ναυάγιο του κοντέινερσιπ Rena κοντά σε τουριστικό θέρετρο της Νέας Ζηλανδίας, μπορεί να μετατραπεί στη «χειρότερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή» στην ιστορία της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Νικ Σμιθ.

«Πρόκειται για την σοβαρότερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή που έχει γνωρίσει η Νέα Ζηλανδία», σημείωσε ο κ. Σμιθ και τόνισε ότι από το μήκους 236 μέτρων εμπορικό πλοίο υπό λιβεριανή σημαία έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα από 130 έως 350 τόνοι αργού πετρελαίου, ενώ είναι πιθανό να απελευθερωθούν 1.700 τόνοι καυσίμων.

Εκπρόσωπος της Maritime New Zealand (MNZ), της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των προσώπων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, δήλωσε ότι η μία από τις τέσσερις δεξαμενές καυσίμων του πλοίου έχει διαρραγεί με αποτέλεσμα τα καύσιμα να διαφεύγουν στη θάλασσα.

Οι επιχειρήσεις άντλησης του πετρελαίου, οι οποίες επιταχύνθηκαν το σαββατοκύριακο λόγω της έλευσης θύελλας στην περιοχή του δυστυχήματος, συνεχίζονται σήμερα υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, καθώς κύματα πέντε μέτρων πλήττουν την περιοχή. Ωστόσο, μία ομάδα 35 ατόμων που είχε επιβιβασθεί επί του πλοίου αναγκάσθηκε να αποχωρήσει για λόγους ασφαλείας.

«Οι συνθήκες μεταβάλλονται συνέχεια , οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, ο καιρός είναι εναντίον μας και προτιμήσαμε να προτάξουμε την ασφάλεια των προσώπων», δήλωσε η επικεφαλής της MNZ Κάθριν Τέιλορ.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο προσάραξε χωρίς λόγο στον ύφαλο Αστρολάβο, 22 χιλιόμετρα ανοικτά του λιμανιού Ταουράνγκ, μία περιοχή που είναι γνωστή για την πλούσια πανίδα και χλωρίδα της.

Το κύτος του έχει διαρραγεί και το αργό πετρέλαιο από τις δεξαμενές του έχει σχηματίσει πετρελαιοκηλίδες που έχουν φθάσει στις ακτές. Στερεοποιημένο πετρέλαιο κατέκλυσε την παραλία του Μον Μαουνγκανούι, τουριστικού προορισμού του κόλπου του Πλέντι, καταφυγίου φαλαινών, δελφινιών και πτηνών. Η ρύπανση έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο πολλών πτηνών, ενώ δεκάδες περιθάλπονται σε κέντρα φροντίδας.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF , «οι επόμενες 24-48 ώρες θα είναι καθοριστικές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ