Οι τράπεζες, τα ΕΛΤΑ και οι χρηματαποστολές δεν αποτελούν πλέον το βασικό στόχο των ληστών στην Ελλάδα.
Το γεγονός ότι πολλά σπίτια έχουν εξελιχθεί, πλέον, σε μικρές τράπεζες και οι κάτοχοί τους διατηρούν το κομπόδεμά τους, υπό το φόβο του «κουρέματος», τους έχει λάβει στο στόχαστρο των ληστών. Όπως γράφουν τα Νέα, βάσει στατιστικών στοιχείων για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καταγράφηκαν 14 ληστείες σε τράπεζες και υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ - περίπου οι μισές σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Όμως, 465 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα έζησαν τον εφιάλτη της εισβολής ληστών μέσα στα σπίτια τους.
Η βασική διαπίστωση είναι ότι το λεγόμενο έγκλημα της καθημερινότητας - το έγκλημα του δρόμου και κατά της ιδιοκτησίας - αναβαθμίζεται ως προς τη βία.
Ο πορτοφολάς, πλέον, καταγράφεται επίσημα ως ληστής, αφού δεν περιορίζεται στην αρπαγή του πορτοφολιού ή του κινητού, αλλά εύκολα, χωρίς δισταγμό, ασκεί βία στο θύμα του. Αντίστοιχα, ο παλιός διαρρήκτης δίνει τη θέση του στον εισβολέα-ληστή.
Όπως παρατηρούν οι αστυνομικοί, ενώ στο παρελθόν ο κακοποιός προσπαθούσε να βεβαιωθεί ότι οι ιδιοκτήτες δεν βρίσκονταν στα σπίτια τους προκειμένου να εισβάλουν, τώρα επιδιώκουν να τους βρίσκουν μέσα προκειμένου με την άσκηση βίας να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Και βεβαίως στόχος τώρα είναι τα χρήματα που εικάζουν ότι υπάρχουν στα σπίτια μετά τις αναλήψεις ποσών από τις τράπεζες.
Στην αποτίμηση των στατιστικών δεδομένων, η Αστυνομία παραδέχεται ότι «στις κατηγορίες των ληστειών και των κλοπών - διαρρήξεων παρατηρείται μετατόπιση στους λεγόμενους "εύκολους στόχους" ή στόχους "χαμηλού ρίσκου" καθώς οι ληστείες και κλοπές - διαρρήξεις σε στόχους "υψηλού ρίσκου" έχουν μειωθεί αισθητά»