Οι φαν του βελονισμού μπορούν να χαρούν, αφού πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτή η τρομακτική για πολλούς θεραπεία μπορεί πραγματικά να μειώσει τον πόνο.
Μια νέα αμερικανική μελέτη της αρχαίας κινεζικής τέχνης - η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελόνων σε διάφορα μέρη του σώματος - έχει χαρακτηριστεί ως η ισχυρότερη απόδειξη ότι μπορεί να έχει πραγματικά οφέλη.
Ο συγγραφέας της μελέτης Λαντάν Εσκεβάρι ισχυρίστηκε ότι η έρευνα δείχνει πως ο βελονισμός μπορεί «να μειώσει το άγχος και τον πόνο, και ενδεχομένως και την κατάθλιψη».
Ο Δρ Εσκεβάρι του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Τα οφέλη του βελονισμού είναι γνωστά σε εκείνους που τον χρησιμοποιούν, αλλά μια τέτοια απόδειξη ως τώρα ήταν ανεπίσημη. Αυτή η έρευνα, αποτελεί το αποκορύφωμα μιας σειράς μελετών και αποδεικνύει πως ο βελονισμός μπορεί να λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα για να μειώσει το στρες και τον πόνο, και ενδεχομένως, την κατάθλιψη.»
Ωστόσο, η μελέτη είναι πιθανό να βρει αντιδράσεις από εκείνους που λένε ότι τα οφέλη του βελονισμού είναι όλα στο μυαλό μας.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς ωφελούνται από το «φαινόμενο placebo», στο οποίο η απλή πεποίθηση ότι η θεραπεία θα λειτουργήσει μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις της υγείας.
Στα πλαίσια της έρευνας, ο Δρ Εσκεβάρι εξέτασε την επίδραση του βελονισμού σε αρουραίους που είχαν εκτεθεί τακτικά σε ακραίο κρύο και υπέστησαν βιολογικές αλλαγές παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν σε ανθρώπους που θρηνούν ή αντιμετωπίζουν ακραία συνεχή ψυχική πίεση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ορμόνες του στρες αυξάνονται, αυξάνοντας τις πιθανότητες της για μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της κατάθλιψης.
Μερικοί από τους αρουραίους υποβλήθηκαν σε βελονισμό και παρατηρήθηκε ότι τα επίπεδα των ορμονών του στρες έπεσαν στα συγκεκριμένα ζώα. Περαιτέρω εξετάσεις έδειξαν ότι εμφάνιζαν επίσης λιγότερα σημάδια κατάθλιψης και άγχους.
Ο Δρ Εσκεβάρι, ένας φυσιολόγος και εν ενεργεία βελονιστής, θέλει τώρα να επεκτείνει την έρευνα του σε ανθρώπους, με σκοπό να βοηθήσει τους στρατιώτες με μετα-τραυματικό στρες.
Ο ειδικός παραδέχεται ότι η μελέτη της δεν ρίχνει φως σε άλλες χρήσεις της τεχνικής, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της τεχνικής ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος.
Ο Δρ Εσκεβάρι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η έρευνα αυτή παρέχει ένα πλαίσιο για μελλοντικές κλινικές μελέτες σχετικά με τα οφέλη του βελονισμού, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων»