NY Times: Ο Τσίπρας έχει πάθει μετάλλαξη -Από ριζοσπάστης έγινε ρεαλιστής - iefimerida.gr

NY Times: Ο Τσίπρας έχει πάθει μετάλλαξη -Από ριζοσπάστης έγινε ρεαλιστής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την παραμονή των εκλογών του Ιανουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας, έμπλεος υπερηφάνειας, έλεγε πως ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τη νοοτροπία των καθεστωτικών κομμάτων.

Από τότε, όμως, άλλαξαν πολλά: έφτασε στο σημείο, πριν από λίγες ημέρες, να προχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό που στόχο είχε να βγάλει εκτός των υπουργείων εκείνα τα στελέχη που απέρριψαν την πρόταση συμφωνίας που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές στους διαφωνούντες ότι θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να τους αντικαταστήσει με βουλευτές που θα είναι πιστοί σε αυτόν.

Οι New York Times κάνουν λόγο για ολική μετάλλαξη του Αλέξη Τσίπρα, που από νεαρός ιδεαλιστής και ριζοσπάστης, πριν από έξι μήνες, έγινε ένας δημοφιλής, έξυπνος και ρεαλιστής πολιτικός που προχώρησε σε συμφωνία με τους δανειστές αποδεχόμενος μέτρα που πριν από έξι μήνες ούτε θα τα συζητούσε.

Ο 40άρης Τσίπρας εξακολουθεί να μη φοράει γραβάτα, αναφέρει το άρθρο, αλλά σε όλα τα άλλα έχει μετακινηθεί σε μεγάλο βαθμό και προσεγγίζει την επικρατούσα τάση. Το θέμα είναι αν θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα νέο κέντρο βάρους στην ελληνική πολιτική. Δεν επικεντρώνεται στον τερματισμό της λιτότητας, αλλά στην εκτέλεση του σχεδίου, έστω με προοδευτικό τρόπο, και την αποκατάσταση κάποιας αίσθησης δικαιοσύνης και ελπίδας σε μια χώρα που έχει μικρή εμπειρία και από τα δύο. Αν το καταφέρει, τότε θα έχουμε να κάνουμε με έναν αξιόλογο πολιτικό μετασχηματισμό: για τον εαυτό του και την Ελλάδα.

NY Times: Ο Τσίπρας έχει πάθει μετάλλαξη -Από ριζοσπάστης έγινε ρεαλιστής  | iefimerida.gr 0

Συγκλονισμένοι

Ορισμένοι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκλονισμένοι από τον «νέο Τσίπρα» και από τον τρόπο με τον οποίο μιλάει για τις μεταρρυθμίσεις. Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου, παρακολουθώντας την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ, διαπίστωσε πως του λείπει ύπνος και ότι έχει ξεχάσει τα νεανικά του χρόνια. «Χάσαμε το παιδί που φορούσε το t-shirt με τον Τσε Γκεβάρα. Αυτό είναι σίγουρο...», λέει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, άλλοι λένε πως ο Τσίπρας θα γίνει αυτό που χρειάζεται η χώρα: ένας πολιτικός που θα είναι σε θέση να οικοδομήσει μια ευρύτερη εκλογική συμμαχία, προσελκύοντας αρκετούς κεντρώους ψηφοφόρους που έχουν κουραστεί από τα παραδοσιακά κόμματα και από τη λιτότητα των μνημονίων.

NY Times: Ο Τσίπρας έχει πάθει μετάλλαξη -Από ριζοσπάστης έγινε ρεαλιστής  | iefimerida.gr 1

Το πλεονέκτημα

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον τομέα των μέσων ενημέρωσης, Γιώργος Πλειός αναφέρει: «Ο Τσίπρας παρουσιάζει ένα απίστευτο πλεονέκτημα ως πολιτικός. Μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα των μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη γλώσσα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτή είναι μια φόρμουλα που μπορεί να τον μετατρέψει σε μια πολύ σημαντική ηγετική μορφή της Ελλάδας. Ο νικητής όλων αυτών θα είναι ο Τσίπρας».

Επί του παρόντος, πάντως, μάχεται μέχρις εσχάτων να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο, τη στιγμή που τα ακραία μέλη του αντιτίθενται στις επιλογές του. Οι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πως εντός του ΣΥΡΙΖΑ πάντα ήταν ανεκτή η διαφωνία, ενώ θα είναι δύσκολο για τον Τσίπρα καθώς αρκετοί από τους ένθερμους επικριτές του είναι καλοί φίλοι του.

Αυτή τη στιγμή, ο Τσίπρας προσπαθεί να παγώσει το εσωκομματικό παιχνίδι, καθώς έχει μπροστά του τη συμφωνία. Οι διαφωνούντες, όμως, στους οποίους ανήκει και ο Γιάνης Βαρουφάκης, δεν προτίθενται να καταθέσουν τα όπλα. Το κρίσιμο τεστ για τον Έλληνα πρωθυπουργό θα είναι η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή, που έχει να κάνει με μεταρρυθμίσεις στον τομέα των τραπεζών και της δικαιοσύνης. Έτσι, μένει να φανεί αν θα χαθεί ο αριθμός των 120 βουλευτών και, άρα, αν θα αυξηθεί ο αριθμός των «ανταρτών».

Απέφυγε τη μάχη

Βλέποντας τα πράγματα να παίρνουν άσχημη τροπή, ο Τσίπρας αφαίρεσε από τη σημερινή συζήτηση το θέμα των αγροτών και των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό. Ήθελε να αποφύγει τη σφοδρή μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να τα φέρει στη Βουλή, αν θέλει να «κλειδώσει» τη συμφωνία των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ανατροπή ή συνέχεια;

Ο κίνδυνος ανατροπής της κυβέρνησης, πάντως, δεν υφίσταται, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν επιθυμούν να πάνε σε εκλογές, επομένως θα στηρίξουν τις επιλογές της κυβέρνησης με την ψήφο τους μέσα στη Βουλή. Βλέπουν πως αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές θα χάσουν κι άλλη εκλογική δύναμη, καθώς ο Τσίπρας δεν δείχνει να έχει αντίπαλο.

«Ο Τσίπρας παραμένει ένας ήρωας για πολλούς Έλληνες που έκανε ό,τι μπορούσε για να μην συντριβεί η χώρα», αναφέρει το άρθρο. Χρησιμοποιώντας λαϊκιστικούς τόνους εξήγησε στον κόσμο ότι προχώρησε σε συμφωνία για να προστατεύσει τα συμφέροντα του λαού έναντι των πλουσίων και των ισχυρών. Ενώ έχει ακόμη στο χέρι του το χαρτί της πιθανής ελάφρυνσης χρέους και της οικονομικής βοήθειας που μπορεί να αναστρέψει τη λιτότητα και να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας.

Οι επιλογές του

Κατά τους NY Times, οι επιλογές του Τσίπρα είναι να συνεχίσει με μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή να δημιουργήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας μαζί με την αντιπολίτευση, κάτι που δεν φαίνεται να το επιθυμεί. Το πιο πιθανό είναι να πάει σε εκλογές μετά τη σύναψη συμφωνίας και αφού πρώτα θα έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται να βάλει τους πλούσιους να πληρώσουν.

Θα απευθυνθεί σε έναν κόσμο που έχει απαυδήσει από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και θα του πει πως υπάρχει ελπίδα αλλαγής. Όπως αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής Νίκος Μαλκούτζης, «η πλειοψηφία του κόσμου θέλει ένα διάλειμμα από τα κόμματα του παρελθόντος. Οι εκλογές πηγαίνουν για τον Σεπτέμβριο και θα ευνοήσουν τον Τσίπρα, καθώς οι απαιτήσεις των πιστωτών δεν θα έχουν γίνει ακόμη αισθητές στον κόσμο, ενώ θα είναι ζωντανή ακόμη η πιθανότητα ελάφρυνσης χρέους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ Ευρωζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ