Είναι κάτι παραπάνω από προειδοποίηση που στόχο έχει να κινητοποιήσει λίγο τα πράγματα και να κερδίσει... πόντους σε μια εν εξελίξει κατάσταση. Οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που υφίστανται οι Έλληνες επιχειρηματίες λόγω των capital controls είναι δεδομένες.
Με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση ζητώντας να αρθούν οι απαγορεύσεις των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, γι' αυτό το λόγο απέστειλε χθες επιστολή στον ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και σε άλλους αρμόδιους φορείς, και στην οποία αναλύει τα «τεράστια προβλήματα» που έχουν δημιουργήσει οι έλεγχοι κεφαλαίων στις ελληνικές επιχειρήσεις. Προβλήματα που σε αρκετές περιπτώσεις ενδέχεται να οδηγήσει τους επιχειρηματίες να κατεβάσουν ρολά.
Το γεγονός ότι οι τράπεζες άνοιξαν για το κοινό, έστω και για περιορισμένο κύκλο εργασιών, δεν αλλάζει την κατάσταση. Ακόμη και η όποια διευκόλυνση έγινε για τις αναλήψεις, λειτουργεί επ' ωφελεία των καταθετών, αλλά δεν λύνει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Ο κ. Μίχαλος αναφέρει πως οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν χρήματα για τις συναλλαγές τους.
Μόλις 9.000 ευρώ
Ανέφερε, δε, το παράδειγμα μιας μεγάλης εταιρείας στον τομέα των τροφίμων που αιτήθηκε να της δοθεί άδεια να κάνει ανάληψη 650.000 ευρώ. Όμως, η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για να εγκρίνει τις εξωτερικές συναλλαγές, ενέκρινε μόλις 9.000 ευρώ. «Αυτό, δυστυχώς, δεν είναι αστείο. Πώς θα λειτουργήσει αυτή η εταιρεία; Πώς θα διατηρηθεί ανοιχτή και θα κρατήσει τους εργαζόμενούς της από τη στιγμή που δεν θα μπορεί να παράγει;», αναρωτήθηκε στο Reuters ο κ. Μίχαλος.
Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι ξένοι προμηθευτές των ελληνικών επιχειρήσεων, θορυβημένοι από την αβεβαιότητα που υπάρχει στη χώρα και την κερδοσκοπία ότι μπορεί να αποχωρήσει από το ευρώ, έχουν λάβει σκληρή γραμμή και ζητούν άμεσα προκαταβολές για να στείλουν εμπορεύματα.
Η ζωή μετά τα capital controls
Ακόμη και καθιερωμένες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους προμηθευτές τους και ανησυχούν για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Η Βασιλική Μουραφέτη, διευθύντρια αγορών της Pitsos, σημειώνει πως: «Κατά το παρελθόν πληρώναμε μέσα σε διάστημα 60-90 ημερών, τώρα, μετά τα capital controls, οι ξένοι προμηθευτές ζητούν άμεσα την προκαταβολή. Εισάγουμε βίδες, πλαστικά, χημικά, μεταλλικά φύλλα και διάφορα άλλα ηλεκτρονικά είδη για την παραγωγή μας. ΟΙ προμηθευτές μας στέλνουν υλικά κάθε δύο εβδομάδες και μας έχουν πει ότι επειδή η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, δεν είναι διατεθειμένοι πια να μας παραδώσουν υλικά αν δεν τους πληρώσουμε εκ των προτέρων».
Και μπορεί εταιρείες, όπως η Pitsos, να έχει μια εναλλακτική λύση πληρωμής, μέσω των λογαριασμών της στο εξωτερικό, το πρόβλημα παραμένει για τους εγχώριους προμηθευτές. Οι σκληρές οικονομικές συνθήκες έχουν προκαλέσει ελλείψεις και καθυστερήσεις σε όλο το μήκος της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού, με παράπλευρες συνέπειες που περιπλέκουν τη ζωή των επιχειρηματιών που ήδη υφίστανται πολλές πιέσεις λόγω της εξαετούς οικονομικής κρίσης.
Μένουν στο λιμάνι
Ο Δημήτρης Κουτρούμπας της ΣΙΔΕΝΟΡ, του μεγαλύτερου παραγωγού χάλυβα στην Ελλάδα, τονίζει πως οι ξένες θυγατρικές εξομάλυναν το πρόβλημα με την πληρωμή των ξένων προμηθευτών, αλλά η επιχειρηματική καθημερινότητα έχει γίνει πιο περίπλοκη. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να πληρώνουμε με μετρητά κάποιες προμήθειές μας. Τα υλικά έχουν φτάσει στο λιμάνι και δεν μπορούν να περάσουν από το τελωνείο λόγω αυτής της κατάστασης».
Από την μεριά του, ο Τιλ Ντούντλερ της Accenture εξηγεί πως: «Υπάρχει πολλή ευαισθησία για το θέμα της Ελλάδας, καθώς οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί. Οι άνθρωποι της αγοράς αποστρέφονται τον κίνδυνο και περιμένουν να δουν τι θα συμβεί στη χώρα. Διαβλέπω πως αυτή η σφιχτή κατάσταση θα συνεχιστεί».