Εθιστικές ουσίες: Mήπως τελικά αφορά και το δικό μου παιδί; - iefimerida.gr
KID

Εθιστικές ουσίες: Mήπως τελικά αφορά και το δικό μου παιδί;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι γονείς των εφήβων έχουν συχνά την τάση να «κλείνουν τα μάτια» στην πραγματικότητα, πιστεύοντας πως τα δικά τους παιδιά διαφοροποιούνται από τις λανθασμένες επιλογές των συνομήλικων τους.

Αυτό επιβεβαίωσε πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Michigan (Mott Children's Hospital) στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την οποία, ενώ οι γονείς που ερωτήθηκαν παρουσιάστηκαν βέβαιοι πως μεγάλο ποσοστό εφήβων καταναλώνει αλκοόλ (60%) και κάνει χρήση μαριχουάνας (40%), δήλωσαν συγχρόνως ότι θεωρούν απίθανο να ανήκει και το δικό τους παιδί σε αυτή την κατηγορία.

Συγκεκριμένα, μόνο 10% των γονιών πιστεύει πως το παιδί τους, ηλικίας 13-17 ετών, κατανάλωσε αλκοόλ κατά το τελευταίο έτος και μόνο 5%, ότι το παιδί τους έκανε χρήση μαριχουάνας κατά το ίδιο διάστημα. Ωστόσο, τα πραγματικά νούμερα απέχουν σημαντικά από τα παραπάνω, καθώς σε ερώτηση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας πάνω από τα μισά παιδία (52%) απάντησαν πως κατανάλωσαν αλκοόλ και 28%, ότι έκαναν χρήση μαριχουάνας.

Η αναντιστοιχία των απαντήσεων των γονιών με τα πραγματικά νούμερα και η γενικότερη τάση να δυσκολεύονται να ταυτίσουν τα δικά τους παιδιά με «λανθασμένες επιλογές», καταδεικνύει την ανάγκη για περισσότερη προσοχή και ουσιαστικότερη επικοινωνία από μέρους των γονιών.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πριν μερικές εβδομάδες, συμβουλεύει τους γονείς:

  • Μιλήστε στα παιδιά σας για τη χρήση των εθιστικών ουσιών με φιλικό τρόπο.
  • Παρακολουθείτε προσεχτικά τους εφήβους όταν επιστρέφουν σπίτι και αναζητήστε σημάδια χρήσης εθιστικών ουσιών.
  • Προσπαθήσετε να μην αντιδράσετε υπερβολικά σε πιθανό μεμονωμένο περιστατικό. Εκμεταλλευτείτε το γεγονός για να μιλήσετε με το παιδί σας χωρίς να το επικρίνετε, δείχνοντας του έτσι ότι μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς στη –συνηθισμένη- περίπτωση που δεχτεί σχετική πίεση από συνομήλικους του.
  • Συζητήστε με φίλους του παιδιού σας, καθώς και με άλλους γονείς. Πιθανότατα να μάθετε κάτι από αυτούς που δεν θα μάθετε από το ίδιο το παιδί σας.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD, η οποία πραγματοποιείται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), παρατηρείται σημαντική αύξηση των παιδιών που ξεκινούν τη χρήση αλκοόλ σε μικρή ηλικία, δηλ. κάτω των 13 ετών. Στην Ευρώπη, πρόσφατες μελέτες σε 15χρονα παιδιά έδειξαν ότι η χρήση μαριχουάνας κυμαίνεται από το 10% έως το 40%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ