24ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου - iefimerida.gr

24ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Απόλλων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη βραβευμένη τουρκική ταινία Κάποτε στην Ανατολία του Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν, που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών, θα σηκώσει αυλαία το 24ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στις 26 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο "Απόλλων" στην Σταδίου.

Το Μεγάλο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου.

Στις οκτώ μέρες της διάρκειας του Φεστιβάλ, περισσότερες από 50 ταινίες από την Ευρώπη και τις άλλες ηπείρους θα παρουσιαστούν στον κινηματογράφο "Απόλλων Cinemax Class' και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Μεγάλα αφιερώματα στον Ακίρα Κουροσάβα, στον Σάμιουελ Φούλερ και στον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του '90, θα φιλοξενηθούν στο πλαίσιο του 24ου Πανοράματος.

Εκατόν ένα χρόνια μετά τη γέννησή του Ακίρα Κουροσάβα, το Πανόραμα επιλέγει να παρουσιάσει τρία από τα αριστουργήματά του.

Ο λόγος για την επική περιπέτεια, τους "Επτά Σαμουράι" που τον έκανε γνωστό στη Δύση, την απόλυτα ανθρωπιστική ταινία του, τον "Κοκκινογένη"- που αφηγείται τη μαθητεία ζωής ενός νέου γιατρού δίπλα στον ιδεαλιστή Τοσίρο Μιφούνε -και το "Dodes'kaden". Πρόκειται για την πρώτη έγχρωμη ταινία του, η οποία καταγράφει με ονειρικό τρόπο τη ζωή των κατοίκων μιας άθλιας παραγκούπολης. Η εμπορική αποτυχία της συγκεκριμένης ταινίας στην Ιαπωνία, βύθισε τον Ιάπωνα σκηνοθέτη στην κατάθλιψη και τον υποχρέωσε να αναζητήσει χρηματοδότηση έξω από την πατρίδα του.

Το 24ο Πανόραμα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του Σάμιουελ Φούλερ, το 2012, και, μετά την επιτυχία του περσινού αφιερώματος στον παραγνωρισμένο Αμερικανό σκηνοθέτη, ολοκληρώνει φέτος την ενδοσκόπησή του στο καθ' όλα επιδραστικό έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού.

Στις ταινίες που επιλέχθηκαν στο Πανόραμα για το αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του '90, αναδεικνύεται πρώτα απ' όλα η συνέχεια με το παρελθόν, που εκφράζεται από τους εκπροσώπους της προηγούμενης γενιάς.

Το φετινό 24ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του ΟΠΑΠ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ