«Ζούμε σε φούσκα και ψευδαίσθηση - Θα πάμε στα επίπεδα του 2004» - iefimerida.gr

«Ζούμε σε φούσκα και ψευδαίσθηση - Θα πάμε στα επίπεδα του 2004»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η Ελλάδα ξαναγυρίζει πίσω στο επίπεδο ζωής του 2004» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την Τρόικα κάνοντας λόγο για «φούσκα και ψευδαίσθηση» στην οποία ζούσε τα τελευταία χρόνια η χώρα.

Η δραματική αυτή παραδοχή του αντιπροέδρου της Ελληνικής κυβέρνησης δίνει και το κλίμα που επικρατεί σήμερα για την Ελλάδα σε αναμονή της έκθεσης που θα συντάξει η Τρόικα, προκειμένου να αποφασιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου η συνολική στρατηγική της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσαν χθες η Ανγκέλα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί.

Ο κ. Βενιζέλος είπε οτι είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και προβληματικό, μια χώρα να αναγκάζεται να προσφύγει σε διεθνή οργανισμό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της, ώστε να αποφύγει τη πτώχευση και να διαφυλάξει το επίπεδο ζωής των πολιτών της. Επεσήμανε δε ότι μέχρι το τέλος του 2012, η ύφεση θα είναι (αθροιστικά) μείον 15% και (έτσι, όπως είπε) γυρίζουμε στα επίπεδα ζωής του 2004.

«Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε την αναγκαία διόρθωση για να μπει στη χώρα μια στέρεα βάση. Αν δεν σπάσουμε τώρα τη φούσκα, τη ψευδαίσθηση που δημιουργήθηκε εδώ και πολλά χρόνια, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, γιατί η κατάσταση είναι επικίνδυνη και αβέβαιη», σημείωσε.

Διαβεβαίωσε ότι είναι πλήρης και απόλυτη η διασφάλιση των καταθέσεων, τόσο του δημοσίου, όσο και των πολιτών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς τη κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε παράλληλα και τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος το οποίο μας οδήγησε σε μια επικίνδυνη και αβέβαιη κατάσταση και κατέληξε τις δηλώσεις του επισημαίνοντας ότι οι χώρες της Βαλτικής και της πρώην ανατολικής Ευρώπης δεν συμμερίζονται τα προβλήματά μας καθώς σχετικά πρόσφατα πέρασαν από τη ίδια κατάσταση και βγήκαν χωρίς ανάλογη βοήθεια, άρα η χώρα μας καλείται τώρα να πληρώσει το κόστος για τις παραλείψεις πολλών δεκαετιών.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με την Τρόικα απομένουν προς συζήτηση ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή ποιά θα είναι η τελική θέση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο επίμονο αίτημα των δανειστών για ουσιαστική κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και στη διαμόρφωση του πρώτου μισθού στο επίπεδο της Πορτογαλίας, γύρω στα 500 ευρώ το μήνα.

Οι τελευταίες συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικα αφορούσαν κυρίως τους Προϋπολογισμούς της διετίας 2013 και 2014 και κυρίως τα πλεονάσματα ασφαλείας τα οποία θα καλύψουν και τις όποιες αστοχίες των μέτρων που έχουν ήδη εφαρμόζονται καθώς και εκείνων που έχει ανακοινωθεί ότι θα προβλέπονται για το 2012.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά των δανειστών επισημαίνεται ότι υπάρχει η ανάγκη μόνιμων και δεσμευτικών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής με τα οποία θα διασφαλιστεί ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2014 σε ποσοστό μικρότερο του 2,6% του ΑΕΠ.

Οι υπολογισμοί της Τρόικα προβλέπουν μέτρα και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ το 2012, σε πλεόνασμα 8,5 δισ. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ το 2013 και σε πλεόνασμα 15,6 δισ. ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ το 2013.

Μάλιστα, οι προβολές της τρόικας περιλαμβάνουν δυσμενέστερες παραδοχές για την πορεία του ΑΕΠ την επόμενη τριετία, αρχής γενομένης από το 2012 που πλέον η ύφεση εκτιμάται στο 3% και όχι στο αναθεωρημένο -2,5% του προσχεδίου.

Προς τον σκοπό αυτό, οι διαπραγματεύσεις τρόικας - κυβέρνησης εστιάζουν σε πρόσθετα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 τα οποία θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα επηρεασθούν από τον εκλογικό κύκλο.

Το βάρος πέφτει στη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και στη δραστική περικοπή των φοροαπαλλαγών. Ετσι, αθροιστικά το πακέτο δημοσιονομικών παρεμβάσεων της περιόδου 2011 -2014 θα ανέλθει από τα 24,2 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου σε 29 δισ. ευρώ περίπου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητά επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και σε όλες τις ΔΕΚΟ, καθώς και σε επιχειρήσεις των οποίων το διοικητικό συμβούλιο διορίζεται κατά πλειοψηφία από το Δημόσιο, ή έχουν στο παρελθόν επιχορηγηθεί από τον προϋπολογισμό, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΤΑ, καθώς και τράπεζες όπως η ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ