Αντιπαραθέσεις στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης συνεχίζει να προκαλεί η πρόταση του Β. Σόιμπλε περί 5ετούς Grexit – Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ζητά ο επικεφαλής της Κ.Ο. της CDU/CSU Φ. Κάουντερ.
Κατά την άποψη του προέδρου της Κ.Ο. των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU, Φόλκερ Κάουντερ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι πράγματι θέλει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το τρίτο δανειακό πακέτο. “Οι Έλληνες πήραν πρώτες αποφάσεις, το ζητούμενο τώρα είναι αν είναι έτοιμοι όχι μόνο να αποφασίζουν αλλά και να εφαρμόζουν τα όσα είναι αναγκαία για το πρόγραμμα”, δηλώνει ο κ. Κάουντερ σε συνέντευξη του στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.
Αυτό που έλλειπε στη χώρα, “και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ήταν η βούληση για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας στο επίπεδο που είναι αναγκαίο στην Ευρώπη.” Δεν τον ενδιαφέρει αν ο έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει ή αν δεν πιστεύει στο πρόγραμμα, αλλά το τι εφαρμόζει, είπε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός για να παραθέσει την κατά Ματθαίο φράση: “Από των καρπών αυτών επιγνώσεσθε αυτούς”.
Ενώ απορρίπτει μια περικοπή του χρέους, ο κ. Κάουντερ έμμεσα αφήνει να εννοηθεί ότι δέχεται την αναδιάρθρωσή του.
Νέες βολές από Ζ. Γκάμπριελ
Αναφορικά με την κατηγορία του αντικαγκελαρίου και προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν τον είχε ενημερώσει πως θα χρησιμοποιούσε το χαρτί ενός προσωρινού Grexit, ο κ. Κάουντερ επιμένει ότι ο Ζ. Γκάμπριελ ήταν ενήμερος για τουςχειρισμούς Σόιμπλε.
Ακριβώς αυτό όμως διαψεύδει εκ νέου ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σε συνέντευξή του που θα προβληθεί το βράδυ της Κυριακής από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF), υποστηρίζει ότι ο κ. Σόιμπλε γνώριζε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα στήριζαν ανάλογη πρόταση μόνο σε περίπτωση που την κατέθετε η ελληνική πλευρά. «Το να κατατεθεί αυτή η πρόταση ως γερμανική, δεν ήταν συνετό κατά την άποψή μου», υπογραμμίζει ο αντικαγκελάριος, προσθέτοντας ότι «έπρεπε να γίνει διαφορετικά».
Τουναντίον, ο κ. Γκάμπριελ συμφωνεί πλήρως με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου δανειακού πακέτου. Όπως χαρακτηριστικά λέει, “δεν θα επιβίωνε η ευρωζώνη” αν δεν ίσχυε για την Ελλάδα το ίδιο που έχει απαιτηθεί και από τις άλλες χώρες με πρόγραμμα.
Ενισχύονται δημοσκοπικά CDU, Μέρκελ και Σόιμπλε
Η σκληρή γραμμή που επιδεικνύουν οι Χριστιανοδημοκράτες στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος πάντως φαίνεται να τους ωφελεί δημοσκοπικά. Σε νέα σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild η CDU/CSU ενισχύεται κατά μια ποσοστιαία μονάδα, σκαρφαλώνοντας στο 43 %, την ώρα που οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες χάνουν μια μονάδα υποχωρώντας στο 25 %. Ενισχυμένοι εμφανίζονται και οι Μέρκελ και Σόιμπλε που συνεχίζουν να ηγούνται τις λίστας των δημοφιλέστερων πολιτικών της χώρας. Ικανοποιημένο με το έργο του υπ. Οικονομικών εμφανίζεται το 69 % των ερωτηθέντων ενώ με εκείνο της καγκελαρίου το 68 %.
Εν τω μεταξύ «κακή» χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι Γερμανοί, και συγκεκριμένα το 56 % τη συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Welt am Sonntag. Μάλλον θετική η συμφωνία, απαντά μόλις το 27 %. Επίσης το 48% των Γερμανών θα προτιμούσαν να δουν την Ελλάδα να βγαίνει από την ευρωζώνη ενώ μόνο το ένα τρίτο δηλώνουν ότι θέλουν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.