Bρετανός δημοσιογράφος ξεσπαθώνει: Η Ευρώπη κατάστρεψε την Ελλάδα που αγαπάω - iefimerida.gr

Bρετανός δημοσιογράφος ξεσπαθώνει: Η Ευρώπη κατάστρεψε την Ελλάδα που αγαπάω

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσα από τις γραμμές μιας εφημερίδας, της Telegraph, που σε όλο αυτό το διάστημα του ελληνικού δράματος έχει ακολουθήσει -κατά καιρούς- σκληρές απόψεις και έχει επιτεθεί ουκ ολίγες φορές στην ελληνική κυβέρνηση, αναδύεται η φιλελληνική φωνή του Κρίστοφερ Μπούκερ.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος, με άρθρο του στην Telegraph, αποφαίνεται πως η «Ευρώπη έχει καταστρέψει την Ελλάδα που αγαπάω». Και σημειώνει με τρόπο απόλυτα προσωπικό: «Βλέποντας αυτή την ατέλειωτη σταύρωση του ελληνικού λαού στον σταυρό του ευρώ, μου έρχονται στο νου οι τέσσερις προηγούμενες επισκέψεις μου στη Ελλάδα. Την πρώτη φορά, το 1964, έμεινα αρκετούς μήνες και συνάντησα μια Ελλάδα φτωχή και καθυστερημένη, αλλά πανέμορφη. Αρκετοί από αυτούς τους φιλικούς κατοίκους της εξακολουθούν να ζουν με το διαχρονικό τρόπο τους – εδώ και χιλιετίες. Η απομακρυσμένη Μάνη, ήταν ακόμη ανέγγιχτη από το μοντέρνο κόσμο, όπως ακριβώς την είχε περιγράψει ο Πάτρικ Λι Φέρμομ στα βιβλία του».

Η επόμενη επίσκεψη του Μπούκερ, όπως πληροφορεί, ήταν το 1974, όταν, πλέον, ο μοντέρνος κόσμος άρχισε να κάνει την εμφάνισή του και ακόμη και η Μάνη άρχισε να δέχεται Γερμανούς τουρίστες. «Επέστρεψα ξανά το 1995, όταν άρχισα να κάνω μια σειρά ρεπορτάζ και ρωτούσα του ανθρώπους πώς νιώθουν που ως μέλη της ΕΕ λαμβάνουν έξι λίρες για κάθε μια λίρα που συνεισφέρουν και μου έλεγαν πως αυτά τα χρήματα δεν τα έχουν δει ποτέ και πως όλα πηγαίνουν στους τραπεζίτες, στους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς».

Χρόνια μετά, ήρθε στην κατοχή του ένα γράμμα από μια Αγγλίδα που ζούμε μόνιμα στην Αρκαδία και σε αυτό εξιστορούσε τις δικές της εμπειρίες από την Ελλάδα. Εν ολίγοις: πώς μέσα σε 14 χρόνια από τη στιγμή που η Ελλάδα είχε ενταχθεί στην ΕΕ, η Ελλάδα είχε απολέσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής της – μια εισβολή που μπροστά της ωχριούσαν οι επιθέσεις από τους Φράγκους, τους Σλάβους, τους Βενετσιάνους και τους Τούρκους.

Για να καταλήξει ο Μπούκερ: «Η τελευταία μου επίσκεψη ήταν το 2000, όταν μαζί με τον Νάιτζελ Φάρατζ προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε σε κάποιους έξυπνους Αθηναίους ότι θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ, κάτι που συνέβη με τη συνδρομή της Goldman Sachs που πείραξε κάποιο νούμερα στα οικονομικά της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από τρομαχτικό, σε σχέση με αυτό που φανταζόμασταν τότε».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ευρωπαϊκή Ένωση ευρώ Goldman Sachs
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ