Ολάντ για την Ελλάδα: Επικράτησε το ευρωπαϊκό πνεύμα - iefimerida.gr

Ολάντ για την Ελλάδα: Επικράτησε το ευρωπαϊκό πνεύμα

(EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η ευρωζώνη κατάφερε αυτή την εβδομάδα να επαναβεβαιώσει τη συνοχή της με την Ελλάδα», τονίζει σε άρθρο του ο Φρανσουά Ολάντ.

Για πολλούς, η ποιότητα των γαλλογερμανικών σχέσεων έπαιξε ρόλο, συνεχίζει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, σε άρθρο του στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche. «Το ευρωπαϊκό πνεύμα επικράτησε», τονίζει, στο αφιέρωμα της εφημερίδας στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ που κλείνει αύριο τα 90 χρόνια του.

«Ομως δεν μπορούμε να παραμείνουμε σ' αυτό. Πρότεινα να επιστρέψουμε στην ιδέα του Ζακ Ντελόρ για μια κυβέρνηση της ευρωζώνης και να προσθέσουμε σ' αυτήν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό καθώς και ένα κοινοβούλιο για να διασφαλίσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο», αναφέρει ακόμη ο Φρανσουά Ολάντ.

Χαρακτηρίζοντας ως κάτι πολύ παραπάνω από σύγκλιση το να μοιράζονται οι χώρες το ίδιο νόμισμα, σημειώνει ότι αυτή η επιλογή που έκαναν οι 19 ήταν προς το συμφέρον τους. «Αλλωστε καμία κυβέρνηση εδώ και 15 χρόνια δεν ανέλαβε την ευθύνη να βγει», αναφέρει ακόμη.

Ο ίδιος ο Ντελόρ, όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα, απάντησε ότι το σημερινό σύστημα που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει να επανιδρυθεί αυτή η οικονομική και νομισματική Ένωση. Θα το κάνουν; Υπήρξε εξ αρχής μια κατασκευαστική ατέλεια. Υπάρχουν επίσης ανοησίες και μια αδυναμία της ευρωζώνης να βάλει τέλος σ' αυτές».

Στην παρούσα κατάσταση, αποφύγαμε τα χειρότερα, σημειώνει ο Ζακ Ντελόρ. «Ομως η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ηθική δύναμη- και λέω ηθική με την καλή έννοια του όρου. Θα πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτήν την ηθική δύναμη που ήταν η ισχύς της Ευρώπης σε άλλες περιόδους, όπως όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου», αναφέρει ακόμη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φρανσουά Ολάντ Ζακ Ντελόρ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ