«Αν δεν είναι Σεπτέμβρης, θα είναι Οκτώβρης. Είναι πολύ πιθανές οι εκλογές, αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα συνολικής ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.
Ο αριθμός των 120 θετικών ψήφων είναι το ελάχιστο πολιτικό και ηθικό όριο για την έγκριση νομοσχεδίων και για την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Βούτσης σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο.
Υπό αυτήν την έννοια, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, τη νύχτα της Τετάρτης η κυβέρνηση βρέθηκε κοντά στην πτώση, καθώς οι θετικές ψήφοι που δόθηκαν από το κυβερνητικό «μπλοκ» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν 123, δηλαδή μόλις 3 πάνω από το προαναφερθέν όριο.
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις με τη διεξαγωγή εκλογών, είπε: «Αν δεν είναι Σεπτέμβρης, θα είναι Οκτώβρης. Είναι πολύ πιθανές οι εκλογές, αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα συνολικής -και όχι μόνο από την κυβέρνηση- ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις».
Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι υφίσταται «ένα θέμα πολιτικής και θεσμικής δέσμευσης που αφορά στην ανάκτηση της κανονικότητας στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός υπέγραψε μια συμφωνία με την οποία διαφωνούμε και αυτά θα πρέπει με τη δική μας παρουσία να τα θέσουμε σε εφαρμογή».
Εκλογές, λέει και ο Παπαδημούλης
Την αλληλουχία των κινήσεων της κυβέρνησης που προκρίνει ο ίδιος καταγράφει το πρωί της Πέμπτης με ανάρτησή του στο Τwitter και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Ανασύνθεση της κυβέρνησης, ολοκλήρωση της συμφωνίας, αναδιάρθρωση χρέους και εκλογές. Τσίπρας με πρόγραμμα και κόμμα που να μην είναι "2 σε 1"», σημειώνει.
Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα αποχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας από το γραφείο του στη Βουλή, μετά τη σύσκεψη με συνεργάτες του που ακολούθησε την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.
Οι δραματικοί τόνοι του Γαβριήλ
Λίγα λεπτά αργότερα, με γραπτή του δήλωση ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, αλλά παραδέχθηκε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η ανακοίνωση του κ. Σακελλαρίδη ήρθε μετά από δίωρη περίπου σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον Νίκο Παππά, τον Νίκο Φίλη, τον Νίκο Βούτση και τον Πάνο Σκουρλέτη.
Ολα δείχνουν ότι το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση θα είναι ο σαρωτικός ανασχηματισμός, ο οποίος πιθανότατα θα γίνει σήμερα Πέμπτη το απόγευμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δήλωσή του ο κ. Σακελλαρίδης φαίνεται να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στους 32 βουλευτές που καταψήφισαν και τους 6 που δήλωσαν «παρών», αλλά και τη μία βουλευτή που ήταν απούσα από τη διαδικασία.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σακελλαρίδη:
«Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 32 βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς, καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας. Βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα».
Βούτσης: Περιμέναμε 45 να ψηφίσουν «όχι» και καταψήφισαν 39, κάτι είναι αυτό
Κατόπιν αυτών, ο κ. Τσίπρας δρομολογεί τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς φάνηκε πως μέχρις ενός σημείου οι παρεμβάσεις του απέδωσαν και απέτρεψαν ευρύτερες διαρροές, δεδομένου ότι υπήρχαν εκτιμήσεις έως και για 50 πιθανές διαρροές κατά την ψηφοφορία.
Στο εξής, πάντως, ο κ. Τσίπρας εξαρτάται απολύτως από τις ψήφους της αντιπολίτευσης και των ΑΝΕΛ για την ψήφιση οποιουδήποτε περαιτέρω μέτρου στο πλαίσιο της συμφωνίας.