«Χωρίς τη γενναιοδωρία της Ευρώπης, τα μουσεία της Ελλάδας θα ήταν αρχαία ιστορία» γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».
Kαι υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται μόνο για τη δημοσιονομική σκληρότητα και τις απειλές της εγκατάλειψης, βάζοντας τα πολιτικά στην άκρη, η ΕΕ και η Ελλάδα γνωρίζουν πολύ καλά ότι εξαρτώνται πάρα πολύ η μία από την άλλη για να χωρίσουν».
Ο αρθρογράφος Τζόναθαν Τζόουνς υποστηρίζει ότι δεν του κάνει καμία έκπληξη που τα ελληνικά μουσεία απειλούνται με λουκέτο μέσα σε αυτό το καλοκαίρι εν μέσω της έξαρσης της κρίσης. Ο ίδιος επικαλείται ως πηγή του για το ρεπορτάζ την πολιτιστικού περιεχομένου βρετανική εφημερίδα «Art Newspaper» η οποία προ ημερών είχε μεταδώσει ότι οι διευθυντές των μουσείων στην Ελλάδα φοβούνται ότι σύντομα θα πρέπει να κλείσουν τις πόρτες και αναφέρει: «Την ώρα που το ίδιο το τραπεζικό σύστημα είναι στο χείλος της κατάρρευσης, αυτό προσθέτει κι άλλα προβλήματα στην οικονομία που έχει ανάγκη να κρατήσει τους τουρίστες να συνεχίζουν να έρχονται. Ο κόσμος δεν επισκέπτεται την Ελλάδα μόνο για τη μπλε της θάλασσα και τις ειδυλλιακές παραλίες. Συγκαταλέγεται σε ένα από τους πιο πλούσιους και αξιοσημείωτους πολιτιστικούς προορισμούς στον κόσμο».
Ο Τζόουνς παροτρύνει όσους Βρετανούς δεν το έχουν κάνει, να οργανώσουν ένα ταξίδι στην Ελλάδα για να επισκεφθούν οπωσδήποτε τον Παρθενώνα, τις Μυκήνες ή τους Δελφούς και αναφέρει: «Μην ανησυχείτε, αυτά είναι ακόμη ανοιχτά».
Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας είναι ένας καλός τρόπος για να καταλάβει τη σχέση της χώρας με την ΕΕ
Κατά τον αρθρογράφο του Guardian, «η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να αποκτήσει κάποιος μια πιο ειλικρινή ματιά στη σχέση της χώρας με την ΕΕ» και τονίζει ότι όσο πικρή και σκληρή κι αν είναι η συμφωνία, η Ελλάδα δεν μπορούσε παρά να την δεχτεί «επειδή η Ελλάδα γνωρίζει πόσο πολύ χρειάζεται την Ευρώπη» και εξηγεί τους λόγους που υποστηρίζει αυτή την άποψη:
«Γιατί; Λοιπόν, απλά κοιτάξτε το λαμπερό Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Αυτό το χάρμα οφθαλμών σύγχρονο κτίριο στους πρόποδες της αρχαίας Αθηναϊκής Ακρόπολης, με θέα στον Παρθενώνα μέσω των γυάλινων τοίχων του, είναι ένα μουσείο που πρέπει να δει κάθε ένας που επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Ελλάδας. Διηγείται έξοχα την ιστορία ενός από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία στον κόσμο και αποσαφηνίζει την ανάπτυξη της αρχαίας Ελληνικής τέχνης με συναρπαστική προσοχή στη λεπτομέρεια. Εχει επίσης και μια ωραία καφετέρια».
Το λαμπερό Μουσείο της Ακρόπολης δεν θα μπορούσε να χτιστεί χωρίς την ΕΕ
«Εν ολίγοις» συνεχίζει ο Τζόουνς, «αυτό το μουσείο είναι ένα αρκετά μεγάλο κατόρθωμα για την Ελλάδα», όμως, διευκρινίζει: «Δεν θα χτιζόταν ποτέ χωρίς την ΕΕ. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια το κατέστησαν δυνατό και στο μουσείο το αναγνωρίζουν με ευγνωμοσύνη».
Σύμφωνα με τον Guardian, το Μουσείο της Ακρόπολης καταδεικνύει «την πιο λαμπρή πλευρά της σχέσης της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη», καθώς «μπορεί να μην έχουμε ακούσει τώρα τελευταία πολλά ελληνο-ευρωπαϊκά success stories», καθώς «η δημοσιονομική αυστηρότητα της Γερμανίας μπορεί να είναι σοκαριστική, αλλά αν θέλετε να δείτε τη γερμανική γενναιοδωρία, επισκεφθείτε τον ναό της Αφαίας στην Αίγινα, ο οποίος έχει ανοικοδομηθεί και στον ίδιο χώρο έχει κατασκευαστεί ένα φίνο μουσείο, με τη γερμανική συμβολή».
Επίσης, ένα ακόμη στοιχείο αυτής της εξάρτησης Ελλάδας-Ευρώπης είναι και το γεγονός πως «πολλοί τουρίστες που λατρεύουν τον πολιτισμό και επισκέπτονται τέτοια μέρη, προέρχονται από χώρες της ΕΕ, την ώρα που πολλοί αρχαιολόγοι από όλη την Ευρώπη συνεργάζονται στον τομέα των ερευνών με τους Ελληνες συναδέλφους τους».
Μια Ευρώπη χωρίς τη Φινλανδία γίνεται, μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν γίνεται
Τέλος, ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας επικρίνει τους εκπροσώπους των χωρών που τήρησαν πολύ σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως η Φινλανδία και η Σλοβενία, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι δύσκολο να φανταστείς μια Ευρώπη χωρίς τη Φινλανδία, αλλά μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν θα μοιάζει καν με Ευρώπη».
«Ετσι, Ελλάδα και Ευρώπη είναι “καταδικασμένες” να είναι μαζί και για λόγους που είναι ιδιαιτέρως προφανείς κάθε φορά που η Ακρόπολη προβάλλει στον ορίζοντα κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ. Η Ελλάδα δεν είναι απλά μια χώρα, είναι ένα ζωντανό σύμβολο της Ευρώπης. Χρειάζεται την υποστήριξη για αυτή τη μοναδική κληρονομιά που φέρει μαζί της, την ώρα που άλλοι Ευρωπαίοι χρειάζονται όλα αυτά που αντιπροσωπεύει η Ελλάδα και όχι μόνο το ιδεώδες της δημοκρατίας. Αν θεωρήσετε ότι η ΕΕ είναι πολύ σκληρή απέναντι στην Ελλάδα, επισκεφθείτε το Μουσείο της Ακρόπολης. Δείχνει ότι είναι μια μάλλον αμοιβαία γενναιόδωρη κι ευφάνταστη δημιουργία».