Η σύνθεση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας και η δημόσια εικόνα του κόμματος όπως περνά μέσα από τα πρόσωπα που εμφανίζονται κυρίως στα τηλεοπτικά μέσα είναι ένας από τους μεγαλύτερους πονοκέφαλους του Αντώνη Σαμαρά.
Υποχρεωμένος το διάστημα που προηγήθηκε να κάνει μεγάλους συμβιβασμούς για να εδραιώσει τη θέση του στο κόμμα ανέθεσε ρόλους σε πρόσωπα που στην μεγάλη πλειοψηφία τους ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, την οποία αποδοκίμασαν οι πολίτες το 2009.
Κρίσιμοι τομείς πολιτικής ευθύνης είναι χρεωμένοι σε υπουργούς των κυβερνήσεων Καραμανλή που οι ψηφοφόροι δεν θεωρούν ότι εκφράζουν την ανανέωση και την «Νέα Νέα Δημοκρατία» ( Πάνος Παναγιωτόπουλος - Εξωτερικών, Μαργαρίτης Τζίμας - Άμυνας, Θανάσης Γιαννόπουλος - Υγείας, Νίκος Νικολόπουλος – Εργασίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος - Παιδείας κ.ά.) Στα τηλεοπτικά κανάλια τη Νέα Δημοκρατία εκπροσωπούν στελέχη που σε ένα μικρότερο η μεγαλύτερο βαθμό προκαλούν ανάλογα συναισθήματα στους πολίτες ( Βαγγέλης Αντώναρος, Προκόπης Παυλόπουλος, Γεράσιμος Γιακουμάτος , Κώστας Μαρκόπουλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος κ.α.).
Από την άλλη πλευρά, στα δύο χρόνια που ο Αντώνης Σαμαρας βρίσκεται στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν κατάφερε να αναδείξει μια νέα γενιά προσώπων που να μπορούν να πείσουν ότι μπορούν να διαχειριστούν τα πράγματα με επιτυχία.
«Καλά είναι να τα ρίχνουμε στον Βενιζέλο αλλά όταν με ρωτάνε αν συνομιλητής του Σόιμπλε στην κυβέρνηση μας θα είναι ο...Νότης Μηταράκης δυσκολεύομαι να απαντήσω» έλεγε πριν από λίγα βράδια στο καφενείο της Βουλής, βουλευτής από εκείνους που στηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά. Εννοώντας ότι αυτά τα λίγα νέα πρόσωπα που εμφανίστηκαν μετά την εκλογή Σαμαρά (Κικίλας, Τζοτζόλα κ.α.) δεν πείθουν ότι μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το σημερινό της αδιέξοδο.
Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες να αναδειχθεί μια νέα τηλεοπτική ομάδα κρούσης, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει καρπούς. Στα «παράθυρα» εξακολουθούν να εμφανίζονται τα ίδια πρόσωπα με ορισμένες εξαιρέσεις που όμως δεν φτάνουν για να ανατρέψουν την εικόνα των πολιτών.
Άνθρωποι που συνομιλούν τακτικά με τον κ.Αντώνη Σαμαρά λένε ότι «στη σύνθεση των ψηφοδελτίων θα υποχρεωθεί να κάνει συμβιβασμούς και να μην προχωρήσει σε μεγάλη ανανέωση». Η παρουσία του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχία που μπορούν να γίνουν καταφύγιο για όσους από τους παλαιότερους «κοπούν» από τις εκλογικές λίστες δεν του δίνει μεγάλα περιθώρια για κινήσεις ανατρεπτικές. Οι ίδιοι συνομιλητές του κ.Αντώνη Σαμαρά όμως αφήνουν να εννοηθεί ότι αν καταφέρει να πετύχει την στόχο της αυτοδυναμίας-που μέχρι στιγμής δείχνει ανέφικτος - «θα εκπλήξει από τον τρόπο που θα σχηματίσει την κυβέρνηση του». Με λίγα λόγια, εννοούν ότι θα συμπεριλάβει σε αυτή πρόσωπα που σε μεγάλο βαθμό δεν θα προέρχονται από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Στην παρούσα φάση πάντως, οι πιο άμεσοι πονοκέφαλοι του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας αφορούν στην πολυγλωσσία για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας και στις μεγάλες κόντρες που αναπτύσσονται μεταξύ βουλευτών. Η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του τομεάρχη Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου κατά των πρόωρων εκλογών, η έντονη αντιπαράθεση της Φωτεινής Πιπιλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σπύρο Γαληνό για τα βουλευτικά προνόμια και οι διαμάχες που προκύπτουν μετά από δημόσιες τοποθετήσεις του Γιάννη Μανώλη για τα εργασιακά, είναι μερικοί μόνο από αυτούς.